Köylünün kurnazı göz koyduğu devlet arazisine konmak için oraya malzemelerini bırakırmış. Birkaç yıl o malzemeleri yerinden kaldırmazmış. Diğer balık hafızalı köylüler oradaki bulunan malzemelerin sanki hep orada olduğunu zannederlermiş. Malzemeler o kurnaza ait olduğu için arazinin de onun olduğunu düşünüp; ‘Burası Ahmet Efendinin’ yeri derlermiş. Köylü kurnazı Ahmet Efendi, bunu dedirttikten sonra devletin arazisini çevirerek, kendi arsası gibi kullanırmış. Sakarya Caddesinde AK Partili bir belediye meclis üyesinin lokantasını hormonlu olarak büyütmesi dikkat çekiyor. Lokanta sınırlarını ağır ağır genişleten meclis üyesi yeşil alana da tecavüz etmiş. Onun hemen karşı çaprazında Çevreyolunda alt geçidin dibinde AK Partili başka bir belediye meclis üyesinin de işyerinin kaçak olduğu iddia ediliyor. Şikayet üzerine Tepebaşı Belediyesinin bu kaçak yapılaşma ile ilgili işlem yaptığı öne sürülüyor. Tepebaşı bölgesindeki bu iki işyeri için Tepebaşı Belediyesi hangi işlemleri yaptı? Büyükşehir Belediyesi’nin bu kaçak yapılaşmalardan bilgisi var mı? Odunpazarı bölgesinde de bazı meclis üyelerinin buna benzer kaçak işyerleri var mı?  Ne diyelim? ‘Evi camdan olan başkasının evine taş atmasın’ sözü boşuna söylenmemiş.  Kaçak inşaatlar ile ilgili şu günlerde mangalda kül bırakmayanlar, önce kendi evlerinin önünü temizlemeli…

//////////////////////////

NOSTALJİ

Eskişehir’i Büyükşehir Yaptılar
20 Ekim 1991 yılı seçimleri öncesinde DYP milletvekili adayları seçim afişi için toplu fotoğraf çektirmişti. 6. Sıra Milletvekili Adayı merhum Aydın Arat fotoğraf çekimine gelemediği için bu tarihi fotoğrafta yer almadı.
‘TERCİHLİ OY SİSTEMİ’
Dokuz milletvekili adayının fotoğrafının yer aldığı afişin sol üst köşesinde ‘Eskişehir Gelişecek, Büyükşehir olacak’ yazısı dikkati çekiyor. Alt kısmına büyük bir DYP amblemi ve DYP Eskişehir Milletvekili Adayları yazısı konulmuş. 1991 seçimlerinde ‘Tercihli Oy Sistemi’ vardı. O yıl Eskişehir 5 milletvekili çıkarıyordu. Bunun iki katı olan 10 adayın ismi seçim pusulasına yazılıyordu. DYP’nin 10 adayının ismi de seçim pusulasına yazıldı. DYP’nin milletvekili adayları şöyle sıralandı; “1.Hüsamettin Cindoruk, 2. İbrahim Yaşar Dedelek, 3. Fevzi Yalçın, 4. M.Sadri Yıldırım, 5. Selçuk Öztürk, 6. Aydın Arat, 7. Sema Suçıkaran, 8. Talat Uğur, 9. İsmail Hakkı Öztekin ve 10. Orhan Kesikoğlu.”
BİRİNCİ PARTİ OLDU
DYP’liler bu seçimde tercihli oy sistemine pek rağbet etmeyerek, partilerine oy verdi. DYP 117 bin 415 oy (%34,14) alarak Eskişehir’de birinci parti oldu. Üç milletvekili çıkardı. (Hüsamettin Cindoruk, İbrahim Yaşar Dedelek, Fevzi Yalçın) Anavatan Partisi 77 bin 894 oy (%22,65) aldı. ANAP iki milletvekili çıkardı. Bunlardan birisi (Hüseyin Aksoy) tercihli oy sistemi sayesinde liste başındaki İsmet Oktay’ı geçerek milletvekili oldu. Diğer milletvekili ise Mustafa Balcılar oldu. SHP 67 bin 378 oy (%19.59)aldı. DSP 45 bin 689 oy (%13,28) aldı. Refah Partisi 35 bin 5 oy (%10,18) aldı. 77 bin oy alan Anavatan Partisi 2 milletvekili çıkarırken, o seçimde 67 bin oy alan SHP’nin bir milletvekili daha çıkaramaması dikkat çekiyor. Seçimden sonra DYP-SHP Koalisyon Hükümeti kuruldu. Bu hükümet 1991-1995 yılları arasında ülkeyi yönetti. Hüsamettin Cindoruk TBMM Başkanı oldu. Cindoruk seçimden önce kent halkına verdiği sözü tutarak, Eskişehir’i Büyükşehir yaptı. Eskişehir Büyükşehir olabilecek koşulları taşımıyordu. Cindoruk, önce İçişleri Bakanı İsmet Sezgin’e daha sonra Başbakan Süleyman Demirel’e bizzat kendi eliyle imzalatarak Eskişehir’i Büyükşehir yaptı.

//////////////////////////

///////////

DÜNYA TARİHİ

Haftada Dört Saat Renkli Yayın

38 YIL önce. 15 Şubat 1983’de Türkiye'de renkli televizyon yayını haftada 4 saate çıkarıldı. 1968 yılında siyah beyaz olarak deneme yayına başlayan TRT’de İlk renkli televizyon yayını 1976'da gerçekleşti.  TRT 1984 yılında tümüyle renkli yayına geçti.

//////////

REPLİK

“Bir örümcek bile saklanacak ağaç arar.” London Boulevard / Londra Bulvar

//////////////////////////

ÇİVİ

“Birisi karşında akıllıyı mı oynuyor? Sen aptalı oyna! Sonra hakiki aptalı keyifle seyret.” Charlie Chaplin

//////////////////////////

FIKRA

Balıkçının cevabı

Bir arkadaşımla balık almaya gittiğimizde, arkadaşım kovanın içinde yüzüp çırpınan balıklara bakıp; 'Bunlar taze mi?' diye sormuştu.
Balıkçı da cevabı hemen yapıştırdı; ‘Yok abla, pil takıp oynatıyoruz'