3 Çocuklu ailenin ortanca çocuğu olarak 1 Ekim 1947 tarihinde İstanbul’un Kasımpaşa Semtinde dünyaya geldi. Eğitimine aynı semtin seçkin okullarından “Piri Reis İlk Okulu”nda başladı. Ardından aynı okulun orta kısmını bitirdi.

İçindeki futbol tutkusu onu henüz çocuk yaşlarda iken futbol topuyla tanıştırdı.  Futbol adına Allah vergisi yeteneklere sahipti. Her iki ayağını aynı ustalıkla kullanabiliyor, dar alanda olağanüstü çalımları ve bir çocuktan beklenmeyecek şekildeki sert şutlarıyla arkadaşlarının hayranlığını kazanmaya başlamıştı. Bu arada fiziği de futboluna paralel olarak hızla gelişiyordu.

“Kabataş Lisesi”ne devam ederken lisenin en gözde oyuncusu olmuştu. Çevresindeki futbol adamları onu keşfetmekte fazla geç kalmadı. 16 yaşına girdiğinde ilk resmi kulübü olan Kasımpaşa formasıyla tanıştı. Kasımpaşa Genç Takımı’nda oynadığı daha ilk sezon sona ermeden   A Takımının kadrosuna alındı.

Artık zirve yürüyüşü başlamıştı. Üstün yetenekleri onu önce Genç Milli Takıma taşıdı.

Yeni kurulan Eskişehirspor, 5 Eylül 1965 Pazar günü Atatürk Stadı’nda tarihinin ilk resmi maçına çıkıyordu. Rakip İstanbul’un köklü kulüplerinden Kasımpaşa idi…

Ve Lacivert Beyazlı konuk ekibin genç sol beki “Ender Konca”, ileriki yıllarda Siyah Kırmızı forma ile yıldızlaşacağını ve bu kentin ve de bu ülkenin efsane isimleri arasına gireceğini nereden bilebilirdi ki…

Zirve tırmanışı hızlanmıştı. Önce yine İstanbul’un eski takımlarından İstanbulspor’a transfer oldu. 1966-1967 sezonunda Sarı-Siyahlı kulüpteki performansıyla bütün takımları peşinden koşturmaya başlamıştı.

Aynı sezonda Avrupa Genç Milli Takımlar Şampiyonasının Grup maçlarında Türkiye’nin de içinde olduğu grup maçları Eskişehir’de oynanıyordu. Genç Milli Takımın kaptanlığını da yapan “Ender” daha o turnuvada sergilediği futbol ile Eskişehirli sporseverlerin gönlüne girmeyi başardı.

Bütün büyük kulüplerin transfer listesinin ilk sırasında olmasına rağmen İstanbul’a kamp kuran ve günlerce bu transfer için çalışan dönemin ünlü yöneticilerinden “Aydın Begiter”, çabalarının sonucunu alıyor ve genç futbolcuyu sürpriz bir şekilde Eskişehir’e getirip resmi imzayı attırıyordu…

1967-1968 sezonundan itibaren Eskişehirspor’un efsane hocalarından “Abdullah Gegiç”li kadrosunda yer alarak Anadolu Yıldızı ile büyük zaferlere imza atmaya başlamıştı.

Batı Almanya ile yapılan özel bir milli maçta dünyanın en iyi sağbeki olarak gösterilen “Berti Vogts”u, kelimenin tam anlamıyla koridora çevirince bir anda Alman spor adamlarının radarına takıldı ve Anadolu’dan bir Alman kulübüne transfer olan ilk futbolcu olarak Bundesliga’nın yolunu tuttu.

1971-1973 yılları arasında 2 sezon Eintracht Frankfurt forması altında “Grabowski ve Hölzenbein” gibi Alman futbolunun yıldızları ile birlikte oynadı. Oldukça başarılı 2 sezon geçirmesine rağmen sıla hasretine fazla dayanamadı ve 1973-1974 sezonunun hemen başında yurda dönerek Fenerbahçe’de oynamaya başladı.

1977 yılında tekrar büyük kariyerinin başlangıç noktası olan Eskişehirspor’a transfer olarak futbolu bıraktığı 1983 yılına kadar Siyah kırmızılı formayı giydi.

Sonraki yıllarda Türk futboluna teknik direktör olarak hizmet eden “Konca” Eskişehirspor, Çorluspor, Diyarbakırspor, Düzcespor, Sakaryaspor, Sarıyer, Gaziantepspor, Adanaspor ve Göztepe gibi birçok kulübü başarıyla çalıştırdıktan sonra 2002 yılında Eyüpspor’da teknik direktörlük kariyerini noktaladı.

Dönemin en önemli hücum oyuncuları arasında yer alan “Ender Konca” Eskişehirspor kariyerinde 1 Türkiye Kupası 1 Cumhurbaşkanlığı, Fenerbahçe kariyerinde ise 2 Süper Lig ve 2 Türkiye Kupası kazandı.

Milli müsabakaların oldukça kısıtlı olduğu o yıllarda 12 Genç, 8 Amatör, 8 Ümit ve 15 kez A Milli takım olmak üzere toplam 43 kez Ay yıldızlı formayı giyen “Ender Konca gerek futboluyla gerek karakteriyle adını yalnızca Eskişehirspor’un değil, Türk Futbol Tarihinin ölümsüzleri arasına yazdırdı…”