Güzel Eskişehir’imiz de yaşayan kuşları tanıtmaya devam…

Oldukça fazla sayıda kuş türü barındıran Eskişehir de bu sayımızda her bahar Afrika’dan uzun uçuşlar gerçekleştirerek şehrimize gelen ve daha sonra yaz sonunda tekrardan Afrika kıtasına dönen Flamingo ve Ak pelikanları tanıyacağız.

Flamingo ( Phoenicopterus roseus)

Anadolu’da ismi Allı Turna diye de geçer ve isimleri çok sayıda türküye konu olmuştur. Sığ suların uzun bacaklı, uzun boyunlu su kuşlarıdır Flamingolar, Yetişkin Flamingolar soluk pembe ve beyaz renkte, kanatları koyu kırmızı ve uçları siyah renktedir. Yavru ve gençleri daha mat ve gri renktedir. Aşağı doğru kıvrık olan gagalarının uçları siyah diğer kısımları pembe renktir. Yedikleri alfa-carotene (karoten) ve beta-karoten içeren besinler, tüylerin rengini belirler.

Flamingolar büyük sürüler halinde göllerin ve denizlerin sığ yerlerinde, nehirlerin taşkın oluşturduğu geniş düzlük ve bataklık sulak alanlarda yaşarlar. Diatomları, tohumları, mavi-yeşil algleri ve kabuklu canlıları sudan süzerek beslenirler. Flamingoların gagasında, minik eklembacaklıların kabuklarını süzmek için kullandığı, kalbura benzer özel bir bölüm vardır. Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu, Orta ve Doğu Karadeniz’in önemli sulak alanlarında görülebilirler. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN)’ e göre yaygın tür (LC) statüsündedir.

Ak Pelikan (Pelecanus onocrotalus)

Ak pelikanlar kanat açıklığı 3 metreyi bulan büyük su kuşlarıdır. Çoğu zaman sürüler halinde bulunurlar. Balık bakımından zengin olan tatlı ve acı sularda, lagünlerde, bataklıklar ve sığ deniz kıyılarında yaşar ve yuvalanırlar. Gagalarının altında büyük sarı renkli keseler vardır. Ak pelikanların gözlerinin etrafındaki deride tüy yoktur. Yetişkinlerin renkleri beyaz, gençlerin ve yavruların renkleri kahverengi kırçıllıdır. Türkiye’nin tüm sahil şeridi ile beraber İç Anadolu’nun neredeyse tamamı ve Doğu Anadolu bölgesinin bazı sulak alanlarında görülürler.

Hem yetişkinlerin hem de genç bireylerin kanat uçları siyah renktedir. 3-4 yılda erişkinliğe ulaşırlar. Besinlerini küçük ve büyük balıklarla beraber amfibiler oluşturur.

Pelikanlar bireysel olarak avlansalar da genellikle sürü halinde avlanırlar. Suda U harfi şeklinde yerleşim yaptıktan sonra kanatlarını çırparak balıkları sığ sulara doğru sürerler. Sığ sularda sıkıştırdıkları balık sürülerinin içine gagalarını daldırıp, gaga altındaki keselerine giren balıkları bütün olarak yutarak beslenirler. Pelikanlar ülkemizde yaz göçmenidir. Mart-Nisan ayı gibi ülkemize gelip, Ağustos-Eylül ayı gibi tekrar Afrika kıtasına göç ederler. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN)’ e göre yaygın tür (LC) statüsündedir.

Kaynaklar: