GÖRÜNÜM

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) kentimizde 123 hektar büyüklüğünde çok değerli bir arazisi var.  Mustafa Kemal Atatürk Caddesi'nden başlayarak; Ertuğrulgazi Mahallesi'ne kadar uzanan alanın içerisinde bir yüksekokul ile bir ortaokul, bir devlet hastanesi, bir tren istasyonu, DDY lojmanları, bir halı saha ve bir spor salonu, açık ve kapalı düğün salonu, misafirhane, demiryolları ve Devrim Otomobili Müzesi ile TÜLOMSAŞ fabrikası yer alıyor. TCDD yönetimi biz Eskişehirlilerin fikrini almadan Ankara’dan bir karar alıyor. 123 hektarlık arazisini Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyeleri’nin bilgisi dahi olmadan imara açma çalışmalarına başlıyor. Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı TCDD, Tepebaşı ve Odunpazarı ilçe sınırlarında yer alan 123 hektarlık kendi arazisi üzerinde imar değişikliği için ihale süreci başlattı. İhale 18 Ağustos saat 11.00’de Ankara’da yapılacak. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, kentte yaşayan insanları hiçe sayarak alınan bu kararı TBMM gündemine taşıdı. Çakırözer, Ulaştırma ve AltYapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na yanıtlaması için şu soruları yöneltti; “TÜLOMSAŞ tesisleri, tarihi tren garı binası, demiryolları lojmanları, demiryolları hastanesi ve okulların da içinde bulunduğu bu arazi üzerindeki imar değişikliği ile amaçlanan nedir? TÜLOMSAŞ’ın 500 dönümlük arazisinin de bulunduğu bu alanlar iskana açılarak satılacak mı? Eskişehir’imiz ile bütünleşmiş 126 yıllık Türkiye markamız TÜLOMSAŞ’ın kapatılarak Ankara’da adresi dahi olmayan TÜRASAŞ isimli bir şirkete bağlanmasının hemen ardından gelen bu karar ile TÜLOMSAŞ’ın arazilerinin yağmalanmasına nasıl göz yumarsınız?”  Ulaştırma Bakanı bu soruları yanıtlamalı. AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Nabi Avcı, Harun Karacan ve Emine Nur Günay’ın alınan bu karardan haberleri var mı? Ya da birileri onların görüşünü aldı mı? İl Başkanı Zihni Çalışkan bu konudan haberdar mı? Yoksa Eskişehir’in sanayi hafızası olan; ilk yerli lokomotif Karakurt ve ilk yerli otomobil Devrim’i yapan TÜLOMSAŞ yok olacak mı? Eskişehir’de yapılacaklar veya kapatılacakların kararını Ankaralı bürokratlar mı verecek? Eskişehirlinin hiç mi dediği olmayacak? Beş dönem üst üste halkın büyük çoğunluğunun desteğiyle seçilen bir başkanın yönettiği Büyükşehir Belediyesi’ne karşı bu inat hala sürecek mi? Ankaralı bürokratlar Eskişehir’i Yılmaz Büyükerşen’den daha çok mu seviyor? Daha çok mu tanıyor?

///////

NOSTALJİ

KENTTE İZ BIRAKTILAR

Tarih 13 Aralık 1994. DYP Eskişehir Milletvekili ve TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’ni ziyaret ediyor. Fotoğrafta Cindoruk, ESOGÜ’nün Kurucu Rektörü merhum Esat Erenoğlu, dönemin Eskişehir Valisi Ali Fuat Güven ile birlikte. Rektör Erenoğlu bu ziyaretten iki ay sonra Cindoruk’a ‘Fahri Doktora Ünvanını’ takdim etmişti. Hüsamettin Cindoruk 1991 seçimlerinde Eskişehir’den milletvekili adayı olmuştu. Cindoruk Eskişehirli değildi. Ancak eşi Dilek Hanım Eskişehirliydi. Eskişehir’in Eniştesi olan Cindoruk o seçimlerde milletvekili seçildi. Daha sonra TBMM Başkanı oldu. Meclis Başkanlığı döneminde içinde Eskişehir olmayan hiçbir şeye imza atmadı. Eskişehir’i Büyükşehir yaptı. Doğalgazın gelmesini sağladı. Organize Sanayiye yeni yatırımlar getirdi. Eskişehir’e çok faydası oldu. ESOGÜ’nün kurucu Rektörü Esat Erenoğlu’nun Eskişehir’e ve üniversiteye büyük katkıları oldu Erenoğlu 10 yıl önce 24 Nisan 2010’da vefat etti. Erenoğlu’na Allah’tan rahmet diliyorum. 1954 Erzincan Kemaliye doğumlu olan Ali Fuat Güven 38 yaşında Eskişehir Valisi oldu. DYP-SHP Koalisyon Hükümeti döneminde 21 Şubat 1992- 4 Ekim 1999 tarihleri arasında (7,5 yıl) Eskişehir Valiliği yaptı. İlk Valilik görevini Eskişehir’de yapan Güven, daha sonra Bursa Valiliği’ne atandı. 2003 yılında Uşak Valiliğine atanan Güven 2005 yılında emekli oldu. Cindoruk, Erenoğlu ve Güven Eskişehir'e yaptıkları hizmetlerle iz bıraktılar.

///////////////

FIKRA

NİNEMDEN ELEKTRİK ALDIN MI?

- Dede...
- Efendim

- Sen evlenirken ninemden elektrik aldın mı?
- Yok, bizim zamanımızda elektrik yoktu...

- Nasıl?
- Gaz lambası vardı, Gaza geldim evlendim...

////////

ÇİVİ

“Bir insan hakkında, başkalarının onun için söylediklerinden çok, onun başkaları için söylediklerinden fikir edinilebilir.” Leo Alkman