Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde fabrika sayısı ne kadar? Hangi sektörler daha ağırlıklı? Yatırımcılara hangi hizmetleri sunuyorsunuz?

Eskişehir köklü bir sanayi geçmişine sahip bir ilimiz. 51 yıl önce kurulan Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi, başta havacılık, beyaz eşya, makine ile metal eşya imalatında yüksek teknoloji ürünlerin üretimi ve ihracatında Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden biri konumundadır. Toplam 31,1 milyon metrekarelik büyüklüğü ile ülkemizin en büyük ikinci OSB’si olan Eskişehir OSB’nin 20 milyon metrekaresi yatırımcılara tahsis edildi. Söz konusu alanda 669 sanayi tesisi yer almaktadır. Bu sanayi tesislerinden 563’ü fiilen üretim yapmaktadır. Geriye kalan 106 tesis ise inşaat ve proje aşamasındadır. Faal tesislerdeki çalışan sayısı 45 bin 200 kişiye ulaşmış olup, bu rakamın yeni yatırımların devreye girmesiyle 2023 yılında 55 bin kişiye, 2030 yılında ise 75 bin kişiye ulaşması hedefliyoruz.  Yatırımlar noktasına değinecek olursak geçen yıl son 10 yılın yatırım rekorunu kurduk. 2020 yılında kriz ortamını fırsata çevirdik ve çok sayıda yeni yatırımcıyı Eskişehir’e, OSB’ne kazandırdık. 2020 yılında Eskişehir OSB’den 42 yatırımcıya toplam 888 bin metrekarelik yer tahsis ettik. Bu tesisler devreye girdiğinde ortalama 3 bin 300 kişiye yeni iş imkânı sağlayacak. Hem mevcut OSB alanından hem de dört yıl önce yapılaşmaya açılan 1. Gelişme Bölgesi’nden olmak üzere toplam 102 yeni yatırımcıya 1 milyon 902 bin metrekarelik yeni yatırım yeri tahsis edilmiştir. Bu yatırımların devreye girmesiyle yaklaşık 7 bin 500 kişiye iş imkanı sağlanacaktır. Eskişehir OSB’nin yeni genişleme sahası olan İmişehir’deki alanının, toplam büyüklüğü 4 milyon 840 bin metrekare olup bu alandan bugüne kadar 66 yeni yatırımcıya 1 milyon 302 bin metrekarelik bir alan tahsis edilmiş durumdadır. Halen bu bölge içinde özellikle yüksek teknolojili bazı ürün dallarında üretim yapmak arzusunda olan ve büyük çaplı yatırım yapmayı planlayan yeni bazı firmalarla da görüşmelerimiz devam etmektedir. Eskişehir OSB olarak bu yeni dönemde çok daha fazla yabancı yatırımcıyı bölgemize kazandırmak niyetindeyiz. Bunun için yerli yatırımcılarımıza olduğu gibi yabancı yatırımcılara da Eskişehir OSB’de istedikleri büyüklükteki arsayı hemen temin ederek yatırım için tahsisini gerçekleştiriyoruz. Eskişehir OSB’deki arsa fiyatlarının uygun olması, her türlü altyapının eksiksiz bir şekilde sunulması, gelişmiş bir fiberoptik internet altyapımız, tahsise sürekli hazır arsalarımızın bulunması, nitelikli işgücü varlığımız Eskişehir OSB’yi yatırımlar açısından çok cazip bir nokta haline getirdiğini görüyoruz.

Göreve geldiğiniz günden beri OSB’de yaptığınız çalışmalar ve projeler hakkında bilgi verir misiniz?

Hayata geçirdiğimiz, devam eden projeleri başlıklar halinde sıralayacak olursak; Yaşam Parkı, Özel EOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, ESBEM A.Ş. Sınav ve Belgelendirme Merkezi, OSB’nin yeni gelişme alanı, çok sayıda alt yapı yatırımı, iki tane çok önemli bağlantı yollarının yapımı, çevre yatırımları, ağaçlandırma çalışmaları, OSB’nin mevcut enerji gücünün yenilenmesi ve büyütülmesi, 2. KOBİ OSB’nin hayata geçirilmesi, ATAP A.Ş.’nin yönetimindeki değişimle birlikte yeni yatırımların bölgemize çekilmesi, itfaiye teşkilatının yenilenmesi ve büyütülmesi, arıtma tesisisin kapasite artırımı, bölgeye yeni yerli ve yabancı yatırımcı kazandırılması tamamlanan veya devam eden projelerimizden sadece bir kaçıdır.

ESBEM ile çalışanlar belgelendiriliyor

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde 2020 yılında kurulan ESBEM Sınav ve Belgelendirme Merkezi A.Ş., ISO 17024 TÜRKAK akreditasyon sürecinin ardından, Aralık 2020’de Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan (MYK) belgelendirme yetkisini de alarak tüm Türkiye’de personel belgelendirme hizmeti vermeye hak kazanmıştı. 2021 Ocak ayı itibariyle metal, makine, lojistik ve plastik-kimya olmak üzere;4 ana sektör, 12 meslek dalında ve 26 alt meslek biriminde Eskişehir’deki tek yetkili kurum olarak belgelendirme faaliyetlerine başlayan ESBEM Sınav ve Belgelendirme Merkezi, kısa sürede adından söz ettirmeyi başardı. 45 günde 10’u aşkın firmada çelik kaynakçı, direnç kaynak ayarcısı, köprülü vinç operatörü, CNC tezgâh işçisi, metal kesimci ve makine bakımcısı meslek dallarında belgelendirme çalışması yürüten merkez şu ana kadar sınavlarını başarıyla tamamlayan 200 çalışanı belgelendirdi.

Sanayicinin nitelikli iş gücü ihtiyacı MEGEM ile sağlıyoruz

MEGEM A.Ş. herhangi bir alanda uzmanlığı ve mesleği olmayan kişilere eğitim veren bu kişileri sanayiye nitelikli iş gücü olarak kazandıran bir kuruluş. Mesleği olmayan gençlerimizin kollarına burada bir altın bilezik takıyor ve onları meslek sahibi yapıyoruz. Eskişehir’de bu alanda kurulan ilk ve tek merkeziz. Şehrimizde ve ülkemizde sanayicilerimizin mesleki eğitim almış ve yetişmiş insan gücü açığımız sürekli artıyor, burada verdiğimiz eğitimlerle biz bu açığı kapatıyoruz. Kurulduğundan bu yana bini aşkın kişiyi MEGEM’de eğittik ve iş sahibi yaptık. Bu yıl ikinci kursumuzu Nisan ayı başında açtık ve yeni 34 kursiyeri daha 2 ay süreyle eğiterek iş sahibi yapacağız. Birçok kursiyerimiz daha kursu bitirmeden bir işe yerleştiriyoruz. Buradan mezun olanları yapmış olduğumuz yönlendirmelerle organize sanayi bölgemizdeki ve ilimizi genelindeki sanayi kuruluşlarında kısa sürede istihdam ediyoruz.

ETİM Kuruldu

Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici Şirketi ATAP A.Ş. tarafından uygulanan projeyle tedarik ve teknik destek olmak üzere iki bileşene ayrılmış olup, merkezimizin onaylanan toplam bütçesi 3.8 milyon Euro’dur. Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi’nin (ETİM) amacı, Eskişehir ve çevresinde, öncelikle havacılık, raylı sistemler, makine imalatı, otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin, inovatif ürünlerle dünya piyasalarında rekabet gücünü artırıp, mühendislik, tasarım ve prototipleme kabiliyetlerinin geliştirilmesine destek sağlayarak, ülkemizin dış ticaret açığını azaltmak ve bölgenin rekabetçilik seviyesini arttırmaktır. Proje kapsamında temin edilecek bilgisayar yazılım ve lisansları, 3 boyutlu yazıcılar, tel erozyon ve CNC imalat makinaları gibi makine ve ekipmanlar ile Eskişehir'deki çok az sayıda firmada mevcut olan teknolojik altyapı, ilgili sektörlerdeki KOBİ ve girişimcilerin kullanımına sunulacak. Merkezin kurulmasıyla KOBİ'lere, üniversite kökenli ve Teknopark girişimcilerine tasarım desteği, ileri mühendislik çözümleri, prototipleme, tasarım ve eğitim hizmetleri verilecek, ulusal ve uluslararası patent başvuruları yapılacak. Proje süresince yaklaşık 30 KOBİ'ye eğitim verilmesi ve 3 yeni yenilikçi işletmenin kurulmasını hedefliyoruz. Sanayi firmaları, üniversiteler ve girişimciler ETİM ile yeni bir platformda buluşabilecek ve yeni iş birliği imkanlarına kavuşacaklar. Merkezimizin binası tamamlandı, halen makine alımları ve cihazların satın alma süreçleri devam ediyor. 2021 yılı sonuna kadar bu önemli merkezi Eskişehir sanayinin hizmetine sunmuş olacağız.”

Yaşam Merkezi Hayata geçiriliyor

“Eskişehir OSB’ye her yönüyle büyük bir değer katacak, sanayimizin uzun süredir beklediği yaşam merkezinde hizmet binaları tamamlanıyor. Binaların iç dizayn ve detay inşaat işleri hızla sürüyor. 150 bin metrekarelik bir alan kurulan yaşam merkezinde çok amaçlı konferans salonu, kreş, sanayi müzesi, spor alanları ve fitness salonu, kafe ve bistro, restorantlar, ticari birimler ve sosyal alanlar ile geniş bir otopark bulunuyor. Yaşam merkezinde geçtiğimiz haftalarda ilk ağaçlandırma çalışmalarını yaptık ve belirlenen alanlara farklı türlerde çok sayıda ağaçlar diktik. Merkezin çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışmalarına ilişkin çalışmalarımız da hızla sürüyor, bu işleri de kısa sürede tamamlayarak bu özel merkezin işlerini büyük oranda tamamlamış olacağız. Yaşam merkezinin bu yıl yaz döneminde Eskişehir OSB’deki sanayicimizin ve çalışanlarımızın hizmetine sunmuş olacağız.”

Meslek lisesi sanayimizin inovatif gelişimine katkı sağlayacak

En büyük ve önemli yatırımımız hiç kuşkusuz, il sanayimizin ve bizlerin 25 yıllık büyük hayali olan “Özel EOSB Meslek Lisesini” yeni kampüs binasını kurarak orada eğitime başlatmaktı. Bu hayalimiz artık gerçek oldu. Yönetim kurulundaki tüm arkadaşlarım ve personelimiz, keza inşaatta çalışan kardeşlerimiz gece gündüz demeden 10 ay gibi çok kısa bir sürede, Türkiye’de bir benzeri olmayan bir meslek lisesi binasını ve iç donanımını tamamlayarak, yeni öğretim yılına yetiştirdik. Okulumuz her yönüyle dört dörtlük bir okul oldu. Geçtiğimiz yıl 100 öğrencimizle geçici binamızda eğitime başlamıştık, bu eğitim döneminde yeni okul binamızın tamamlanmasıyla birlikte 273 yeni öğrenci daha alarak, toplam 373 öğrenciyle yeni eğitim yılına başladık. 2 sene sonra okulumuz 1.080 kişilik kapasitesine ulaşmış olacak. Okulumuz ana kampüsü toplam 26 bin metrekareden oluşuyor ve içerisinde 30 derslik, spor salonu, konferans salonu, kütüphane, atölyeler, sergi alanı, laboratuvarlar, yemekhane bulunmakta. Okulumuzda metal teknolojisi, endüstriyel otomasyon teknolojileri, plastik teknolojisi, makine teknolojisi ve elektrik ve elektronik teknolojileri bölümleri var ve bu yıl 3 bölümle eğitim vermeye başladık. Buradan yetişecek gençler, il sanayimizin yetişmiş insan gücü ihtiyacını karşılamada çok büyük rol oynayacaklar. Onlara burada her yönüyle eksiksiz bir eğitim vermek için çaba gösteriyoruz. Buradan yetişen gençlerimiz sanayimizin inovatif gelişim ve dönüşümüne çok büyük katkı sağlayacaklar.

Bağlantı yolu trafik yoğunluğunu azaltacak

Organize Sanayi Bölgesi ile 1. Gelişme Bölgesini birbirine bağlayan bu yol 5.5 kilometre uzunluğunda ve 40 metre genişliğinde. Altyapı çalışmalarını tamamladık. Üstyapı çalışmalarımız devam ediyor. Tamamen OSB’nin kendi kaynaklarıyla yapılan bu yol sayesinde, mevcut OSB’den çıkan bir araç çevre yolu trafiğine girmeden 1. Gelişme Bölgesine ulaşabilecek, böylece çevre yolu üzerindeki trafik yükü oluşturmadan araçlar her iki bölge arasında rahatça seyahat edebilecek, aynı zamanda mal ve yük taşıyabileceklerdir. Bu yol aynı zamanda ekonomik olarak da sanayicimize katkı sağlayacak.

Firuz Kanatlı Bulvarı

19 yıldır çözülemeyen yol 2017 yılında sanayicilerin hizmetine sunulmuştur. Duayen sanayici Firuz Kanatlı’nın adının verildiği yol 1.830 metre uzunluğu ve 30 metre genişliğindedir.  Firuz Kanatlı Bulvarı tamamlanmasıyla birlikte, OSB içindeki trafik yoğunluğunda yüzde 30 civarında rahatlama sağlanmıştır.

2. KOBİ OSB

İmişehir’deki OSB 1. Gelişme alanımızın içinde toplam 450 bin metrekarelik bir alanda 120 KOBİ’nin yer alacağı 2. KOBİ-OSB Bölgesini hayata geçirdik. Eskişehir’deki yatırımcılarımızdan çok büyük talep gördük. Yoğun bir başvuru oldu. Yönetim Kurulu olarak yapılan başvuruları değerlendiriyoruz, en kısa süre içinde arsaları yatırımcılarımıza tahsis edeceğiz. Burada yapılacak yatırımlarla hem KOBİ’lerimiz rahat bir şekilde üretim yapma imkânı bulacak, hem de 2 bin 500 kişiye de yeni iş imkânı sağlamış olacağız

1000 kişilik caminin projesi hazır

Eskişehir OSB’nin içinde yerleşim büyüdüğü ve talep arttığı için planlamasını yaptığımız 1000 kişinin ibadet edebileceği yeni cami projesi tamamlanmıştır. Üçüncü yeni camimizi 2021 yılında inşa ederek, ibadete açmayı planlıyoruz.

OSB içerisinde planlanan demiryolu hattı ile ilgili bilgi verir misiniz?

Demiryolu bağlantısı bizim için önemli konulardan birisi. OSB’miz alan olarak çok büyüdü ve halen büyümeye devam ediyor. Sanayi kuruluşlarımız hem ülkemizin dört bir tarafına hem de ihracat amaçlı dünyanın dört bir yanındaki ülkeler için sürekli mal üretiyorlar, bu ürünlerin taşınması ve lojistiğinin sadece karayoluyla yapılması maliyetleri arttırıyor. Maalesef demiryolu bağlantısı yok. O yüzden lojistik işinin de bir an önce çözülmesi gerekiyor. Bu konuda geçtiğimiz mayıs ayında TCDD yetkilileriyle Bölge Müdürlüğümüzde bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantıda Hasanbey Lojistik Merkezinin sanayicilere sağlayacağı avantajlar, lojistik giderlerin düşürülmesi ile Eskişehir’in ihracat potansiyelinin artırılmasına yönelik sunacağı katkılar görüşüldü. Ayrıca Eskişehir OSB-Hasanbey Lojistik Merkezi bağlantı yolunun yapımını konuştuk. OSB içinde bir demiryolu hattının kurulması için ön çalışmalar yapmaya başladık. Fizibilite sonuçlarına göre ilerleyen dönemde bu konuda yeni adımlar atmayı planlıyoruz. İnşallah olumlu sonuçlar aldığımızda, bu konuda adım atmak niyetindeyiz.

Yapmayı çok isteyip de bazı engellemeler nedeniyle gerçekleştiremediğiniz proje ve projeler nelerdir?

Projelerimizin hayata geçmesi noktasında herhangi bir engellemeyle karşılaşmadık. Başta da belirttiğim gibi Özel EOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Yaşam Merkezi, ESBEM Sınav ve Belgelendirme Merkezi gibi çok önemli projelerimizi gece gündüz çalışarak hayata geçirdik. 19 yıldır yapılamayan kamulaştırma sorunları olan Şişecam’ın arkadaşındaki 1830 metre uzunluğundaki yolu yaptık. Ancak şunu söyleyebilirim ki projelerimizden biri olan Atıksu arıtma tesisinden çıkan atıklar için bir yakma tesisi kurmayı planlıyorduk, yüksek maliyetten dolayı şimdilik bu projeden vazgeçtik. Yine OSB’nin gelecek 50 yılını güvence altına alacak olan bir genişleme projemiz var. 12 milyon metrekarelik bir alan için çalışmaları tamamladık tüm kurumların olumlu onayını aldık ama sadece Enerji Bakanlığı Maden İşleri Müdürlüğünde takılmış durumdayız. Aylardır bu işi çözmek için uğraşıyoruz. Büyüyen ve hızla genişleyen sanayimiz için şimdiden yeni rezerv alanlar belirlememiz gerekiyor ama ne yazık ki bu konuda bir gelişme sağlayamadık. İnşallah bunu da çözeceğiz ve Eskişehir sanayisinin geleceğine çok önemli bir kazanımı sağlamış olacağız.

Eskişehir ve Eskişehir sanayisinin en büyük sorunları nelerdir?

Bize göre yapılması gereken önemli işler hala çok sayıda var. Bunlardan birincisi Gemlik Liman bağlantısı. Eskişehir OSB’den Hasan Bey Lojistik Merkezi’ne, oradan da Gemlik Limanına ulaşacak bir demiryolu hattına ihtiyaç var. Bu hat hayati de bir önem taşımakta. Eskişehir sanayinin yıllık 2,5 milyar dolar, OSB’deki firmaların ise 1 milyar 750 milyon dolarlık yıllık ihracatları var. İhracat yapan bir OSB’nin limanlara ulaşmasının ne kadar önemli olduğu ortada. Eskişehir OSB yabancı yatırımcıyı da çekebilecek ciddi bir potansiyele sahip. Ama bunun önündeki en büyük engel, limanlara ulaşımın demiryoluyla hala sağlanamamış olması. Bu konuyu tüm yönetimlerimiz 30 yıldır her zaman dile getirdiler, ama kamu ayağında işler biraz yavaş yürüyor ne yazık ki. Bu konuda bazı kamu kuruluşlarının istekleri ve ortaya koydukları çok yüksek maliyetleri bize fatura etmek istemeleri nedeniyle işler istenen hızda ilerlemiyor.  Bir diğer güncel sorunumuzda şehrimiz için çok önemli olan güney ya da kuzey çevre yolu yatırımının hala yapılmamış olmasıdır. Eski Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız bölgemizi ziyaretinde güney çevre yolunun yapılacağını söyledi. İnşallah bir an önce bu önemli yatırımlar başlar. Ama şimdilik hiçbir gelişme yok. Bunun yanında giderek artan nitelikli iş gücü eksikliğinin olması, insanları sanayide çalışmaya yönlendirecek yeni tedbirlerin mutlaka uygulamaya geçirilmesi gerekiyor.  Yine yıllardır dile getirilen Eskişehir’e iç hatlarda havayolu bağlantısının ve uçuşların olmaması ciddi bir eksiklik. Havayolu bağlantısı özellikle yabancı yatırımcılarımız açısından ve bizlerin de başta Avrupa ve İstanbul’a ulaşımımızda, ona paralel olarak yaz döneminde ise tatil yörelerine ulaşımda çok büyük bir gereksinim. Ama yıllardır bu konuda bir türlü ilerleme sağlanamıyor. Yapılmayan bu çok önemli 3 alt yapı yatırımının Eskişehir sanayisine ve ekonomisine keza Türkiye ekonomisine olan kaybettirdikleri Milyarca doları geçmiş durumdadır.

OSB’de kalifiye eleman sıkıntısı var mı? Hayata geçirdiğiniz Meslek Edindirme ve Geliştirme Merkezi (MEGEM), Özel Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Lisesi ile Sınav ve Belgelendirme Merkezi (ESBEM) bu konuda sizlere çözüm oldu mu?

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi olarak sanayicimizin beklentilerinin ilk sırasında olan kalifiye elaman sıkıntısını çözmek için sürekli çözümler üretmeye çalışıyoruz. Bu sorunu Meslek Edindirme ve Geliştirme Merkezi (MEGEM), Özel Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Lisemiz ile EOSB Sınav ve Belgelendirme Merkezi (ESBEM) ile çözmeyi planlıyoruz. MEGEM gençlerimize meslek edindirmek, sanayicimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü karşılamak amacıyla kurmuş olduğumuz bir merkez. Bugüne kadar 1000’i aşkım kursiyer burada eğitim gördü ve merkezde eğitim alanların tamamına yakınına iş bulduk. Ülkemizin gelişmesi ve kalkınmasında temel unsuru olan bilgi, beceri ve çalışkanlığa sahip, kalifiye insan gücünün yetiştirilmesi gerekmektedir. Teknolojik üretim yöntemleriyle iş hayatındaki gelişmelere paralel olarak mesleki ve teknik eğitim sistemlerinin önemi tüm dünyada giderek artmaktadır. Sektörlerin dünya ile rekabet edebilmesinin ancak yetişmiş kalifiye elemanlarla mümkün olacağının bilincindeyiz. Bu okulumuz Eskişehir sanayinin aradığı nitelikli insan gücü, ‘ara kalifiye eleman’ ihtiyacını karşılamakta ciddi rol oynayacaktır. EOSB Sınav ve Belgelendirme Merkezi’mizde (ESBEM) ise geçtiğimiz 5 aylık dönemde OSB’deki sanayi kuruluşlarımızda 200 civarında çalışanın sınavını gerçekleştirip belgelendirme işlemini yaptık. 3 ayaklı bu yapı ile sanayimize nitelikli insan gücü ihtiyacını karşılamak için çaba göstermeyi sürdürüyoruz.

Pandemi süreci sanayiciyi nasıl etkiledi?

Sizlerin de belirttiği üzere 2020 yılı gerçek her yönden hem ülkemiz hem dünya için çok zor bir yıl oldu. Hiç akla gelmeyen birçok olayı 2020 yılında hep birlikte yaşadık. Covid-19 Pandemisi tüm dengeleri ve gelişmeleri alt üst etti. Dünyadaki tüm ülkeler bu olaydan çok ciddi ölçüde etkilendiler. Türkiye’de bu olaydan etilendi ve etkileri halen de sürüyor. Pandeminin Eskişehir OSB’ye etkisine gelecek olursak, pandeminin ilk etkisini gösterdiği 3 aylık dönemde elektrik ve doğalgaz tüketimimizde önceki yıllara göre düşüşler yaşandı. Bu gayet doğaldı. Ama sanayimiz çok çabuk duruma adapte oldu, sağ olsunlar yerel kamu otoritesinin de büyük yardımıyla sanayimiz bu dönemde hiç durmadı ve üretime devam etti. Yaz aylarında elektrik ve doğalgaz tüketimimiz yavaş yavaş geçen ki yıl ki rakamlara yaklaştı. Ağustos 2020’den sonra önceki yıl rakamlarını geçmeye başladık. Daha sonraki aylarda ise, sanayimizin elektrik ve doğalgaz tüketimleri önceki yılların üzerinde gerçekleşti ve halende bu şekilde devam ediyor. Zaten sanayimizdeki bu üretim artışının sonuçlarını genel de açıklanan son sanayi üretim endeksi ve büyüme rakamlarında görülüyor. Yine dünya genelinde havacılık sektöründe yaşanan sıkıntılarda bizim Eskişehir olarak, güçlü olduğumuz havacılık sanayi ihracatımızı olumsuz bir şekilde etkiledi. İnşallah 2020 yılında ihracat ayağında yaşadığımız kayıpları önümüzdeki yıllarda telafi edeceğiz.

Belediyelerle uyumunuz nasıl?

Organize Sanayi Bölgesi olarak yerel yönetimlerle her zaman diyalog içerisindeyiz. Dünyanın en büyük beyaz eşya firmasının bölgemize kazandırılması sürecinde bazı alanların OSB alanı ilan edilmesinde belediyelerimizin önemli katkıları oldu.  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Eskişehir Valiliği ve belediyelerimiz ile koordineli bir çalışma yürütüldü ve sonunda harika bir iş çıkartıldı. Bu konularda Sayın Valilerimize, Büyükşehir ve Odunpazarı Belediye Başkanlarımıza yardımlarından dolayı çok teşekkür ederim. Bunun yanında Tepebaşı Belediyemiz ile yürüttüğümüz iş birliği neticesinde Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek organize sanayi bölgemizde “Engelliler Montaj Atölyesini” kurduk. İyi ki de bu projenin içerisinde yer aldık. Eskişehir Tepebaşı Belediyesi ile Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) iş birliğiyle hayata geçirilen Engelliler Montaj Atölyesi’nde “Ön İmalat Elemanı” Ara İnsan Gücü Yetiştirme Mesleki Eğitim Programı’nı başarıyla tamamlayarak sertifikalarını alan 13 öğrenciden 9’u, çeşitli fabrikalarda istihdam edilerek iş gücüne katıldılar.  Mesela bir “Sokak Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Komisyonu” kurduk. Gönüllülerden oluşan bir komisyon. Sokaktaki hayvanların özellikle de köpeklerin sağlık bakımlarının yapılması, kısırlaştırılması, aşılanması konusunda hem Odunpazarı Belediyemiz hem de Tepebaşı Belediyemiz ile iş birliği yapıyoruz. Dediğim gibi göreve geldiğimiz ilk günden bu yana yerel yönetimlerle her zaman diyalog içerisinde olduk ve bundan sonra da olmaya da devam edeceğiz.

İktidar partisi milletvekilleriyle diyaloglarınız nasıl? Sorunlarınızı çözmede yardımcı oluyorlar mı?

Tüm sorunların, olayların, her koşulda diyalogla halledilebileceğini, en iyi çözümlerin konuşarak tartışarak bulunabileceğini düşünen birisiyim. Kavga değil, iş adamıyım. Dolayısıyla sadece iktidar partisi milletvekilleriyle değil hangi partiden olursa olsun Eskişehir’in seçilmiş tüm milletvekilleriyle iyi bir diyalog içerisindeyiz. Hepsi sorunlarımızın çözümü konusunda büyük gayret gösteriyorlar. Bakanlarımız ve milletvekillerimiz sık sık bölgemizi ziyaret ederek bizlerle görüşmekteler sorunlarımızı, sıkıntılarımızı ve taleplerimize kendilerine iletmekteyiz. Şunu da belirtmek isterim ki göreve geldiğimiz günden bu yana sadece yerel yönetimler ya da milletvekilleri değil diğer tüm kurumlarla da hep uyum içerisinde çalıştık.

Üniversitelerle proje anlamında güzel iş birlikleriniz var. Bunlar hakkın bilgi verir misiniz?

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü olarak bizler şehrimizdeki üniversitelerle birlikte ortak çalışmalar yaparak, sanayimizin gelişmesinde öğretim üyelerimizin daha fazla katkı sağlamasını hedeflemekteyiz. Bu kapsamda Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi yanı sıra Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi iş birliği içerisindeyiz.  ATAP A.Ş’nin Anadolu Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi’nde teknoparkları mevcut, Eskişehir Teknik Üniversitesi ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Teknopark binalarının yapım çalışmaları ise devam etmekte. Biz üniversite-sanayi iş birliğini neden önemsiyoruz; ülke olarak büyük hedeflere ulaşmak istiyorsak rakiplerimizden daha hızlı koşmak zorundayız. Bilgi ve teknoloji yatırımlarımızı artırmak, sürdürülebilir rekabet gücüne ulaşmak zorundayız. Bu kapsamda Eskişehir sanayinin teknoloji ve inovasyona dayalı üretim oranını daha da arttırılmalı, ileri teknoloji ürünlerinin ihracatımız içerisindeki payını hızla yükseltmeliyiz. Halen 2,5 milyar dolar civarında olan il sanayimizin ihracat rakamını 2030 yılında 5 milyar dolar hedefine çıkarmamız gerekmektedir. Bu kapsamda bizim için üniversite-sanayi iş birliği büyük önem taşıyor.

Hobileriniz neler?

Spor yapmak özellikle tempolu yürüyüşü çok seviyorum. Her sabah düzenli spor yapmaya özen gösteriyorum. Vakit bulursam tamirat yapmak beni çok dinlendiriyor, özellikle evde yapılacak bir şey olursa hafta sonu için hazırlık yapıyorum, bizim eve kolay kolay hiç tamirci gelmez. Tüm tamirat işlerini kendim yaparım. Bu tür işler aynı zamanda beni dinlendiriyor.

En sevdiğiniz yemek, en çok beğendiniz müzik neler? En son hangi kitabı okudunuz?

Yemek konusunda aslında biraz seçiciyimdir. Et yemeklerini çok severim. Özellikle kebap türü yemekler favorimdir. Mutfakla da aram son derece iyidir. Hemen hemen her türlü yemeği yapabilirim. Bu konuda eşime de yardımcı olurum. Müzik: Hafif Sanat müziği Türkçe sözlü pop müzik ve halk müziğini severim.

En son okuduğum kitaplar ise;

-Bülent Eczacıbaşı- İşim gücüm budur benim

-Sessiz çığlık- Lisa Gardner

-Hayat cesurlara torpil geçer- Bircan Yıldırım

Üyelerinize ve Eskişehirlilere son bir mesajınız var mı?

Eskişehir’in geleceğine ve çocuklarımıza çok güçlü bir sanayi altyapısı bırakmak için gayret gösteriyoruz. 127 yıllık köklü bir maziye sahip olan Eskişehir sanayisini gelecek 50 yılını planlıyoruz. Halen Eskişehir’deki sanayi tesislerinin yüzde 80’i Eskişehir OSB’de üretim yapmakta olup, yeni yatırımlarla bu oranının ilerleyen yıllarda yüzde 90’a ulaşacağını hesaplıyoruz. Bu hedef doğrultusunda tüm üyelerimize en iyi şartlarda en iyi hizmeti sunmaya devam edeceğiz. Yeni projelerimiz ve yatırımlarımızla üyelerimize, şehrimize hizmet etmeye devam edeceğiz.

Editör: TE Bilişim