Tepebaşı Belediyesi, marka kent olma yolunun akıllı kent yatırımlarından geçtiği günümüzde, yatırımlarını Remourban - Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması Projesi ile taçlandırıyor. Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen Araştırma ve Yenilik Çerçeve Programı olan Horizon 2020 kapsamında Avrupa’nın bilim, teknoloji, politika ve uygulamalarının uyumlaştırılması amacıyla 7 ülkeden 22 ortaklı bir konsorsiyum kurularak fon almaya hak kazanan REMOURBAN Projesi, 5 buçuk yıllık yolculuğunu projenin bütçesi ve süresi içinde taahhüt ettiği nihai hedeflere ulaşarak tamamladığını belirtti. Başkan Ataç, “REMOURBAN sürdürülebilir kentsel dönüşüm modeli, uygulayıcı kentler tarafından Valladolid (İspanya), Nottingham (İngiltere) ve Tepebaşı'nda uygulandı ve izleyici kentler tarafından Seraing (Belçika) ve Miskolc (Macaristan)’da geliştirildi. Tepebaşı Belediyesi, enerji, ulaşım ile bilgi ve iletişim teknolojilerini entegre eden vatandaş odaklı bu model ile yeni nesil teknolojileri yapılandırdı, enerji ve kaynak verimliliğini artırdı, organizasyonel ve ekonomik çözümleri öncelikledi, sürdürülebilir ulaşımı geliştirdi ve kentsel alanlarda sera etkisi yaratan zararlı gaz emisyonlarını azalttı” sözlerini kullandı.

Binalarda ve mahallerde düşük enerjili alanlar

Aşağı Söğütönü Mahallesi’ndeki Yaşam Köyü’nde uygulanan projeye ilişkin bilgiler paylaşan Başkan Ataç, “10 bin 570 m²'lik yerleşim alanına sahip Yaşam Köyü'nde bina kabukları mantolandı, pencere ve doğrama sistemleri yenilendi, bölgesel merkezi sisteme geçiş yapıldı, güneş enerji santrali kuruldu, bina ve çevre aydınlatmaları LED armatürlerle değiştirildi. Avrupa Komisyonu enerji tasarruf projelerinde yılda metrekarede 100 kWh, bina iyileştirme bütçesini de maksimum metrekare başına 100 € olarak belirlemiştir. Tepabaşı Belediyesi yılda metrekarede 170 kWh enerji tasarrufu taahhüt ederek maksimum bütçenin de üstüne çıkarak metrekare başına 126 € talep etmiştir. Uygulanan tüm ekolojik iyileştirmeler ile enerji tüketimi metrekarede 274 kWh iken yenilenebilir enerjinin katkısıyla birlikte metrekarede 38 kWh'a düştü. Tepebaşı Belediyesi yılda öngördüğü metrekarede 170 kWh'in çok üstüne çıkarak 235 kWh enerji tasarrufu sağlayarak metrekare başına 126 € hibe almaya hak kazandı. Bina bazında sadece ısıtma ve soğutmada metrekarede 100 kWh enerji ihtiyacı azaltıldı. Enerji performansı bakımından yaklaşık 3 milyon kWh enerji tüketimi pasif yöntemlerle 1 milyon 400 kWh'a düşerek %53 enerji tasarrufu ve %63 karbon emisyonunda azalma sağlandı. Yenilenebilir enerjiyle yaklaşık 1 milyon kWh, metrekarede 100 kWh üretim gerçekleşti. Kurulan Güneş Enerji Santrali ile yılda yaklaşık 242 mWh elektrik üretimi oldu. Aylık elektrik üretiminin %50'si öz tüketim ile tüketildi, %50'si şebekeye geri verildi ve mahsuplaşıldı” ifadelerini kullandı.

Sürdürülebilir kentsel ulaşım

Çevre dostu bir kentsel ulaşım modeline olan talebi artırmak ve ulaşımda sürdürülebilirliğin sağlanması için yapılan çalışmalara da değinen Başkan Ataç, “Araç filomuzda bulunan ve fosil yakıt ile çalışan hizmet araçların büyük bir bölümü çevre dostu araçlarla değiştirildi. Bu kapsamda belediye iç hizmetlerinde kullanılmak üzere 22 adet hibrit binek araç ayrıca kamusal hizmetlerde kullanılmak üzere 4 adet %100 elektrikli otobüs alındı. Elektrikli otobüsler, ücretsiz olarak halkın hizmetine sunuldu. Hareketlilik alanında bir başka yenilik olarak; elektrikli bisiklet altyapısı kuruldu. Akıllı ulaşım sistemlerinin sembolü olan 30 adet elektrikli bisiklet, 3 adet kiralama istasyonu ve 45 adet akıllı bisiklet parkı Yaşam Köyü’ne gidiş ve gelişinde konumlandırıldı. Türkiye’de ilk defa elektrikli modellerin kullanıldığı “Paylaşımlı Bisiklet Sistemi” ESPEDAL, proje kapsamında vatandaşlara hizmet vermeyi başladı. Bisikletlerin toplu taşıma araçlarına alternatif olarak kullanımının artırılmasını sağlamak amacı ile de yaklaşık 5 kilometrelik bisiklet yolu düzenlemesi yapıldı. Elektrikli otobüslerde %60'a varan enerji tüketiminde tasarruf, %100 karbon emisyonunda azaltım, hibrit araçlarda %26'a varan enerji tüketiminde tasarruf, %30 karbon emisyonunda azaltım sağlandı” dedi.

Entegreli bilişim altyapıları

Akıllı Kent İzleme Portalı hakkında da aktarımda bulunan Başkan Ataç, “Proje kapsamındaki uygulamalarından elde edilen yaklaşık 3,000 verinin izlenmesi için “Akıllı Kent İzleme Portalı” oluşturuldu. Bu portal ile genel olarak tüm alanlarda hem tüketilen hem de üretilen enerjinin detayları anlık ya da kümülatif olarak görüntülendi. Projenin yaygınlaştırılması ve tekrarlanabilirliği için kent sakinlerinin projeye doğrudan katılımları sağlandı” diye konuştu.

Hedefler ve kazanılan tecrübeler

Tepebaşı Belediyesi yol gösterici ve hedef belirleyici rolüne de değinen Başkan Ataç, “Avrupa Birliği’nin Akıllı Kentler’in gelecekteki standart ve politikalarını oluşturmayı ve geliştirmeyi hedeflediği Akıllı Şehir Projeler İşbirliği Manifestosu’na Tepebaşı Belediyesi yol gösterici ve hedef belirleyici rolüyle katkı sağladı. Ayrıca, Avrupa Birliği'nin Akıllı Kentler Bilgi Sistemi tarafından hazırlanan “Akıllı bir kentin oluşturulması: Avrupa çapında en iyi uygulamalar” adlı yol gösterici kitabında REMOURBAN da yer aldı. Avrupa’da öne çıkan akıllı kent stratejileri ve en iyi uygulama örneklerinin incelendiği söz konusu kitabın amacı, kentlerin bütüncül ve koordineli yönetişim ile yerel ve küresel ölçekte karşılaştıkları zorlukları nasıl aşarak başarıya ulaştığının yol haritalarıyla birlikte açıklanmasıdır” sözlerini kullandı.

Dünyaya örnek olma gururu

Başkan Ataç Küresel Model ödülüne ilişkin değerlendirmesinde ise “Tepebaşı Belediyesi, 52 ülke ve 500'den fazla katılımcı ile Etiyopya'da gerçekleştirilen 14. İnsan Yerleşimleri Küresel Forumu'nda ülkemizi ilk kez temsil etti ve "Akıllı Kent Gelişimi" kategorisinde "Küresel Model" ödülü alan Türkiye'nin ilk Belediyesi oldu. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda yürütülecek 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı Resmi Gazete'de yayımlandı. Şehirlerimize rehberlik konusunda dünyadan bir örnek olarak REMOURBAN Projesine yer verildi. Bu eylem planı, Türkiye’nin ilk, dünyanın ise dördüncü akıllı şehir stratejisi ve eylem planıdır. Birinci nesil Akıllı Kent Projesi REMOURBAN'ı hayata geçiren Tepebaşı Belediyesi, ülkemizin uluslararası işbirliklerini artırmayı ve rekabette güçlenmesine öncülük etmeyi sürdüren rol model projeler üretmeye devam edecektir” dedi.

Editör: TE Bilişim