Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler odanın Temmuz olağan meclis toplantısında değerlendirmelerde bulundu. Uzun bir aradan sonra ETO Hizmet Binası’nda gerçekleşen toplantıda Güler, ekonomiye dair görüşlerini meclis üyeleriyle paylaştı. Salgının üzerinden yaklaşık bir buçuk yılın geçtiğini belirten Güler, ETO olarak salgının iş yerlerinde yayılmasının önüne geçmek için çok çaba sarf ettiklerini, bu kapsamda bilgilendirme faaliyetleri düzenlediklerini, PCR test merkezlerini hizmete sunduklarını, yüz binden fazla maskeyi ücretsiz olarak dağıttıklarını kaydetti.

Salgınla mücadelede herkes sorumlu davranmalı

ETO’nun işyerlerinde salgınla mücadele kapsamında son olarak Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nün işbirliğiyle odada aşı uygulaması gerçekleştirdiklerini belirten Güler, “Salgının önüne geçmek amacıyla oda olarak üzerimize düşen görevi yerine getirdik, getirmeye de devam ediyoruz. Her vatandaşımızdan da aynı hassasiyeti göstermesini bekliyoruz. Salgını engellemek için elimizde iki imkan var: Bunlardan biri aşı, diğeri ise maske. Tüm tedbirlere uymalıyız. Daha ağır bedeller ödememek için herkesin tedbirlere uyması gerekiyor. Çünkü bir kez daha kapanmayı ne tüccarımız, ne esnafımız ne de ekonomimiz kaldıramaz. Bu yüzden de herkesin sorumlulukla hareket etmesi büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Enerji maliyetlerindeki artış enflasyonla mücadeleyi engelliyor

Ekonomiye dair görüşlerini de paylaşan Güler, artan enerji maliyetlerinin üreticiyi zorladığına dikkat çekti. Pandemi sebebiyle inşaattan gıdaya metalden madene neredeyse her sektörde maliyetlerin arttığını kaydeden Güler, Ancak üyelerimizi, tüccarımızı ve sanayicimizi sıkıntıya düşüren diğer bir konu da artan enerji maliyetleri… Aybaşında doğalgazda sanayi grubuna yüzde 20 ve elektrik üretim santrallerine yüzde 20,2 zam yapıldı. Ne yazık ki bu enerji maliyetleriyle ticaret ve sanayi daha da zorlaştı. Üyelerimizi ziyaret eden saha ekibimize de bu konuda çokça şikayet geliyor. Üstelik bu artışlar ne yazık ki enflasyonla mücadelemizin de önüne geçiyor” dedi.

Projeler Eskişehir’e ve ekonomiye katkı sağlayacak

Eskişehir Ticaret Odası’nın şehir ekonomisine katkı sağlayacak projeler üretmeye devam ettiğini de belirten Güler, 2021-2022 dönemini projeler dönemi olarak değerlendireceklerini söyledi. Kadın tekstili ve gelinlik imalatı yapan üyelere yönelik çok önemli bir projeyi hayata geçirmek için gün saydıklarını belirten Güler, Eskişehir Ticaret Odası’nın bu yıl söz konusu alanda Türkiye’de destek alan tek ticaret odası olma başarısı gösterdiğini kaydetti. ETO’nun e-ticareti geliştirmeye yönelik de bir projesi olduğunu kaydeden Güler, Eskişehir İnovasyon Yazılım ve AR-GE Kümelenmesi çalışmalarının da tüm hızıyla sürdüğünü kaydetti. Eskişehir Arabuluculuk Merkezi’ni üyelerin hizmetine sunacaklarının müjdesini veren Güler, ETO METSEM’in de madencilik alanındaki faaliyetlerinin hız kazandığını kaydetti. Güler Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki etkinlik ve organizasyonların da artarak devam edeceğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim