Çakırözer, “Dünyada bir numarayız diyorsunuz ama işçilerin yaşadığı sıkıntılara duyarsızsınız. Kırka Eti Maden hepimizin gururu, bu gururun ortaklarından biri de oradaki emekçilerimiz ama onlar emeklerinin karşılığını alamıyor. Maaşlar düşük. 6 kişinin yapacağı işi bir kişi yapıyor. Eğer dünyada bir numaraysak işçilerimizin maaşlarını düzeltelim, haklarını verelim” dedi. Çakırözer, Kırka Eti Maden tesislerinde son dönemlerde artan iş kazalarına da dikkat çekerken, Kırka’ya entegre sağlık tesisinin bir an önce kazandırılmasını istedi. Çakırözer, “İşçimizin sağlığı her şeyden önemli. Kırka’daki tesislerde günde iki, üç kaza meydana geldiği duyumları alıyoruz. Seçimler öncesinde verilen sözler yerine getirilmeli. Kırka’ya hastane yapılası hepimizin önceliği olmalı” diye konuştu.    

“LİDERİZ DİYORSUNUZ, EMEKÇİLERİN HAKKINI VERMİYORSUNUZ"

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün 2017 ve 2018 yılı hesapları görüşmelerinde Kırka ETİ Maden Bor İşletmeleri çalışanlarının sorunlarını gündeme getirdi. Eti Maden Genel Müdürü Serkan Keleş, Türkiye’nin dünyada bor üretiminde dünya birincisi olduğunu söylerken, Çakırözer, “Bu liderlikte bor tesislerindeki emekçilerimizin payı büyük ama maalesef emekçilerimiz haklarını alamıyor. Madem lideriz, o zaman emekçilerimizin hakkını verin, maaşlarını iyileştirin” dedi.  Çakırözer, görüşmelerde ETİ Maden Kırka Bor tesislerinde çalışan işçilerin yaşadığı sorunları sıralayarak, çözüme kavuşturulmasını istedi.

“MAAŞLAR İYİLEŞTİRİLMELİ, ÇALIŞAN SAYISI ARTTIRILMALI”

Eti Maden Kırka Bor tesislerinin ülkenin gurur olduğunu söyleyen Çakırözer, “Kırka ETİ Maden Bor tesislerinin ürettiği bor, ülkemizin gururu. İşin bir boyutu üretim boyutu, orada çalışan emekçilerimiz. Onlara da buradan hepimiz adına emekleri için, bu gururu bize yaşattıkları için teşekkür ediyorum. Ama o işçilerin ciddi sıkıntıları var. Orada sendika temsilcileri bizlere aktarıyor.  6 kişinin yapacağı işi 1 kişi yapıyor, 2 kişi yapıyor. İşçiler üzerlerindeki iş yükünün arttığını söylüyorlar. Orada işçi alımına ihtiyaç var. İşin bir başka boyutu ise maaşların düşük olması. Dünya ile rekabet ediyoruz diyorsunuz  ama sizin işçiniz maalesef benzer kurumlarda çalışan emekçilerimizden daha az maaş alıyor. Bunun düzeltilmesi lazım” dedi.

“VERİLEN HAK GASP EDİLMEMELİ”

Çakırözer, Kırka’da maden alanı için yapılan tarla kamulaştırmalarında, tarla sahiplerine verilen önceliğin getirilen 35 yaş sınırı ile ellerinden alınmasına da tepki gösterdi. İşçi alımlarında getirilen 35 yaş sınırı ile tarlaları kamulaştırılan yurttaşlara verilen hakkın gasp edildiğini söyleyen Çakırözer, şöyle konuştu: “Kamulaştırma yapılırken, kamulaştırma yaptığınız yerlere bir hak veriyorsunuz. O da KPSS'siz, testsiz, sınavsız mülakata kadar girebiliyor. Ben altı yıldır söylüyorum ama bir türlü değişmeyen şey var. Arsa sahibi olarak, hak sahibi olarak mülakatlarınıza giren gençlerimiz var. Beş girmiş, on girmiş, on beş girmiş, on dokuz girmiş, yirmi girmiş. Bakın, yirmi kere mülakata giriyor, yapacağı iş belli fabrikada tanımlı işi yapacak ama yirmi kere mülakata girmiş elenmiş arkadaşlar var. Şimdi, bir de üstüne yaş sınırı getiriyorsunuz. Hem adamın tarlasını aldığınız için hak veriyorsunuz, sonra da ‘Senin yaşın tutmuyor’ deyip onu sınava çağırmıyorsunuz. Bu son yapılan uygulamalar, bunlar fevkalade yanlış ve bunlar tepki görüyor.”

“İŞÇİNİN PARTİSİ OLMAZ”

Çakırözer, kurumda yaşanan işçi alımlarına ilişkin de partizanca tutum sergilediğine dikkat çekerken, “Partizanca atamalar yapıldığı şeklinde net duyumlar var, özellikle işçi alımlarında. Parti üyeliklerinden bahsedilmekte. AKP’nin evladı da bizim evladımız, Cumhuriyet Halk Partisi’nin, İYİ Parti'nin evladı da bizim evladımız, hepsinin ortak derdi işsizlik. O yüzden bu yanlışlıktan mutlaka kaçınmak lazım” dedi.  Tesise engelli alımında yapılacak alımların sonuçlarının hala açıklanmamasına da tepki gösteren Çakırözer, “Sınavlar yapılmış ama sonuçlar hala açıklanmamış. O yüzden sizlerden bize yaşattığınız bu ulusal gururun asıl payı olan bu gururdaki işçilerin hakkına, hukukuna sahip çıkmanızı istiyoruz, bekliyoruz. Bu hepimizin ortak talebidir” dedi.

“AYRIMCILIK YAPMAYIN”

Kuruma işçi alımında ayrımcılık yapılmamasını isteyen Çakırözer, “Partizanlık yapılmasın, özellikle bu arazi yani kamulaştırmadan sonra hakkı olan işçileri, bir kişiyi yirmi kere mülakata alıp reddetmek doğru bir şey değil. İşçi alacaksınız, bu kişinin yok siyasi görüşü, yok partisi, bunlara bakılmaması lazım. Tam tersine hakkı olanlara bu hakkın verilmesi lazım. Orada çalışan yaklaşık 1.228 kadrolu işçi, taşeronuyla 2 bini buluyor, idari kadrosuyla 2 bin 200 kişi. Kırka'yı söylüyorum ki Türkiye genelinde daha fazla bu emeklerinin mutlak surette karşılanması lazım” diye konuştu.

İŞ KAZALARINA DİKKAT ÇEKTİ 

Çakırözer, kurumda yaşanan iş kazalarını da Genel Müdürün gündemine getirirken, Seyitgazi ve Kırka’da ihtiyaç duyulan sağlık tesislerinin bölgeye kazandırılması konusunda destek istedi.  Kırka Eti Maden Bor İşletmelerinde yaşanan kazaların ciddi olduğunu dile getirirken, “Özellikle Kırka'da bazı günler iki-üç iş kazasının meydana geldiğinden bahsedilmekte. Hatta ‘Türkiye'de belki de en fazla iş kazasının yaşandığı yerin burası olduğu söylenmekte. Bu konunun üzerinde mutlak suretle durulması lazım. Meclis olarak biz ne yapabiliriz bu konuda da kafa yormalıyız” dedi. 

“İŞÇİNİN SAĞLIĞI HER ŞEYDEN KIYMETLİ”

Çakırözer, Eti Maden Kırka Bor tesislerinde yaşanan yanık vakalarına dikkat çekerek, “Orada yaşanacak olası bir kazada Allah göstermesin ama bir sağlık tesisi, entegre hastane yok. Seçimlerden önce AKP Genel Başkanı da olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletvekilleri falan gelmişler, buraya işte, ‘En güzel hastaneyi dikeceğiz’ demişler. Duyurulmuş ama seçimi iktidar partisi kazanamayıp da bizim partimiz kazandığında tamamen programdan çıkarılmış. Bu konuda desteğinize ihtiyaç var. Kırka’da, Seyitgazi’de yeterli sağlık tesisi yok. Eskişehir'e taşımak durumunda kalıyorsunuz işçiyi. Hem Kırka'ya, hem Seyitgazi’ye mutlaka bir sağlık entegre tesisi lazım. O gider, bu gelir; biz gideriz, onlar gelir vesaire ama oradaki işçi bakidir, o işçinin sağlığı her şeyden kıymetlidir” dedi.   

Editör: TE Bilişim