Görünüm’de dün “Sosyal Bilimler Lisesi’nde Korona Skandalı” başlıklı haberde Cemal Mümtaz Anadolu Lisesi’nde yaşanan olayı kaleme almıştım. Yazdığım bu yazıyı sizlere hatırlatmak için kısaca özetliyorum;Eskişehir Tepebaşı ilçesi Yeşiltepe Mahallesi’nde bulunan Cemal Mümtaz Anadolu Lisesi’nde yaşanan Covid-19 skandalı ‘pes’ dedirtti. Geçici görevle okulda çalışan bir kadın Müzik Öğretmeninin anaokulunda okuyan çocuğunda Covid-19 çıkmış. Bundan dolayı temaslı olarak karantina altına alınması gereken öğretmen geçtiğimiz Perşembe ve Cuma günü okula gitmiş. Çocuğunun Covid-19 olduğundan Okul Müdürünün de haberi olmuş. Ancak buna rağmen müdürün o öğretmenin iki gün okula gelmesine göz yumduğu iddia ediliyor. Diğer öğretmenler yaşanan bu skandalı dün ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasından öğrenmiş.”

Yazımda belirttiğim Müzik Öğretmeni Derya Gellgellioğlu Aksüt’den elektronik posta geldi.  Aksüt gönderdiği postada şu ifadeleri kullandı; Yaptığınız haberi neye ve hangi delillere dayanarak yaptığınızı merak ediyorum. Ancak gerçek bir haber istiyorsanız bütün ispatlarım ve delillerin elimde mevcut. Ben o okulun müzik öğretmeniyim. Benim kızımın okulundan başka bir sınıf perşembe akşam 16:30 itibariyle karantinaya alındı. Ve direk müdüre haber verdim ancak kızım temaslı ve bende temaslının temaslısı olduğumdan görevime devam etmem gerektiği söylendi. Cuma günü ben okuldayken kızımın sınıfına giren öğretmeninin pozitif olduğunun haberi geldi ve kızıma filyasyon ekipleri gelip test yapacaklarını söylediler. Derslerime girmeden çıkıp gittim ki ben de test yaptırayım. Eğer ki bir pozitiflik durumu var ise ona göre davranayım. Evimin 4 tarafı kameralarla kayıt altına alınıyor. (Gerekirse hepsinin kaydını çıkartacağız.) Cuma günü kızım pozitif çıktığı için karantinaya alındık ve filyasyon ekipleri gelip eşime ve bana da test yaptılar. Cumayı cumartesiye bağlayan gece belli oldu pozitif olduğum. Bunların hepsi adım adım müdürüne bildirildi. Hepsinin yazılı kaydı var. Haberinizi düzeltip tekrar yapmanızı rica ediyorum.” Derya Hanım ve ailesine geçmiş olsun ve acil şifalar diliyorum.

Kendisi durumu okul müdürüne anlatmış. O da ‘gel’ demiş. Büyük hata yapmış. Temaslının temaslısı olur mu? En ufak bir riski bile göz ardı etmemesi gereken Okul Müdürü Turgut Erguvan, öğretmene  ‘gelme’ demeliydi. Neden temaslı Müzik öğretmenini okula gelmesi konusunda ısrarcı oldu? Bir okul yöneticisi salgın döneminde;  öğrencilerin ve meslektaşlarının hayatını nasıl böyle hiçe sayabiliyor?  Yaşanan bu skandalı soruşturanlar okul müdürüne bunları sormalı. Okulda yaşanan sorumsuzluğun ve skandalın sorumlularına gereken cezalar verilmeli…

/////////////////////

NOSTALJİ

CHP’li Bakan Ökçün Eskişehir’de

Yıl 1978.  43 yıl önce. Yer CHP Eskişehir İl binası. CHP Eskişehir Milletvekili ve Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Gündüz Ökçün, parti binasında efsane Merkez İlçe Başkanı Sami Yaylalı, İl Başkanı Avukat Aydın Güngör ve parti yönetici Azmi Kerman ile birlikte.  O yıllarda CHP Eskişehir parti binası vilayetin karşısındaki beş katlı Yusuf Cemal İşhanı’nın beşinci katıydı.

HUKUK PROFESÖRÜ

1936 yılında Eskişehir’de doğan Ökçün, 1977-1980 yılları arasında CHP Eskişehir Milletvekilliği yaptı. Hukuk Profesörü olan Ökçün 1977-79 yılları arasında kısa aralıklarla Dışişleri Bakanlığı görevini de üstlendi. Ökçün henüz 50 yaşındayken 26 Kasım 1986’da evinde geçirdiği kalp krizine yenik düştü.  

AK SAÇLI KARTAL

CHP’nin Eskişehir tarihinde önemli bir ismi olan merhum Sami Yaylalı 1970-1980 arasında CHP Eskişehir Örgütü’ne damgasını vurmuş büyük siyasetçiydi. Her zaman giydiği beyaz pardösüsüyle sabah parti binasını açar.  Akşam 19.00’da kapatırdı. Seçim gezileri dışında hep parti binasında çalışırdı.  Herkes ona ‘Ak saçlı kartal’ derdi. Bu lakabı ona eski gazetecilerdin merhum merhum Abdülkadir Gürol tarafından konulmuştu. Yaylalı; kırdaki çobandan, mahalledeki hastaya, orman köylüsünün sorunundan,  jandarmadaki olaya, Ziraat Bankası’ndaki köylünün kredisinden öğrenci olaylarına kadar, bütün sorunlardan haberdar olur ve bunları çözerdi.  CHP’de milletvekili adaylarını, belediye başkan adaylarını, yönetim kademelerini belirlenmesinde başrolü oynardı.  Otoriter tavrı, ilkeli duruşu ile partililerin saygı duyduğu bir isimdi. 1980’li yılların ortasında vefat etti.

EN GENÇ İL BAŞKANI

Uzun yıllar CHP’de siyaset yapan Aydın Güngör, 1978 yılında Türkiye genelinde CHP’nin en genç il başkanıydı. 1992-1998 yılları arasında Eskişehir Baro Başkanlığı da yaptı. Güngör, çizgisinden hiç sapmadan yıllardır CHP’de siyaset yapmaya devam ediyor.

YILMADAN SÜRDÜRÜYOR

43 yıl öncesinin genç CHP’lisi Azmi Kerman yıllardır Eskişehir demokratik kitle örgütlerinde ve CHP’de demokrasi mücadelesini yılmadan sürdürüyor.  Aynı zamanda ADD Eskişehir Şube Başkanlığı da yapan Azmi Kerman, Eskişehir Sol Siyasetinin önemli bir figürü olarak Çağdaş Cumhuriyet’e karşı yapılan saldırılara cesurca göğüs germesi nedeniyle takdir topluyor.

/////////////////////

/////////////////////

DÜNYA TARİHİ

İnfazdan Bir Saniye Önce

24 Ekim 1943. Avusturalyalı askerin Japonlar tarafından Gine’de başının kesilmesinden 1 saniye önce

/////////////////////

UNUTULMAZ REPLİKLER

“Herkesin cehennemi farklıdır. Sadece alev ve acıdan oluşmaz. Asıl cehennem, yolunda gitmeyen hayatındır.” Aşkın Gücü (What Dreams May Come)

/////////////////////

ÇİVİ

“Mutluluğun formülü, gerektiğinde önemsiz şeylerle meşgul olabilmektir.” Edward Newton

/////////////////////

FIKRA

Neden Öldü?

Temel'e papağanın neden öldü diye sormuşlar.
‘Evlendim de ondan’ demiş Temel.
-Seni kıskandığı için mi?
-Yok canım ne kıskanması. Fadime konuşmaya başlayınca papağana fırsat kalmadı kahrından öldü.