Eğitim-Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan Liseye Geçiş Sistemi (LGS) sınav sonuçlarının ve Merkezi Sınav Değerlendirme Raporu’nun 30 Haziran’da açıklanması ile birlikte sınav odaklı eğitim sisteminin yarattığı tahribatların ve pandemi sürecinde eğitimde yaşanan kayıpların yeniden tartışmaya başlandığını söyledi.  Alkan yaptığı açıklamada şunları söyledi; “LGS sınavı, yapıldığı günden bu yana hakkında skandal, şaibe gibi kavramların sıklıkla kullanıldığı bir sınav olmuştur. Uzaktan eğitimin derinleştirdiği eğitime erişimdeki eşitsizliklere rağmen müfredatın tamamından sorumlu tutulan öğrencilerimiz bir de son yılların en zor matematik sorularıyla karşılaşınca başarısızlık ve güvensizlik duygusu içinde gelecek kaygısıyla sınavdan çıkmışlardır. Hiçbir kurumun öğrencilerimize ve velilerimize bunları yaşatmaya hakkı yoktur. Eskişehir’de ve ülkenin genelinde 2020 yılında yapılan LGS sınavı ile karşılaştırdığımızda 2021 LGS her açıdan batan eğitim sisteminin göstergesi olmuştur. Eskişehir'de bakarak şu iki tespit net olarak durumu özetlemektedir:

-Sözüm ona derslik sayıları artmış olmasına rağmen sınava katılım oranı düşmüştür. LGS 2020'ye katılım %88, 2021 de ise %83'te kalmıştır.

-Doğru cevap ortalamalarında geçen yıla göre yarı yarıya düşüş var.

İşte size eğitimde yaşanan kayıplar! MEB, bu sonuçlarda ki sorumluluğunu görmeli ve telafi eğitimine daha ciddi bir planlamayla yaklaşmalıdır. Merkezi, standartlaştırılmış sınav tercihi sınıfsaldır ve salgında eşitsizlikleri daha da artırmıştır. Her öğrencinin kamusal, nitelikli eğitim hakkı en temel haktır.”

Editör: TE Bilişim