CHP Eskişehir İl Başkanı Recep Taşel whatsapptan tebligat göndererek; partisinin Beylikova İlçe Başkanı Yusuf Baykara ve yönetimini görevden almış. Görevden alınma kararının fotoğrafını çekip, whatsapp’tan gönderen Taşel, Eskişehir’de bu konuda bil ilki yaparak(!) tarihe geçti. Peki bu olay nasıl olmuş?

FORMÜL BULDULAR

CHP Beylikova İlçe Yönetiminden beş kişi istifa etmiş. İstifa eden iki üye Saim Ertürk ve Mustafa Yıldız 25 Mart 2021 tarihinde ilçe yönetim kurulunun düştüğünü ve bununla ilgili inceleme yapılması için İl Başkanlığına dilekçe ile başvurmuş. Bunun üzerine CHP Eskişehir İl Yönetimi dört kişilik komisyon kurmuş. Komisyon tüm defterleri ve evrakları incelemiş. Tüm çabalara rağmen istifa edenlerin sayısı artmamış. Bundan dolayı yönetim bir türlü düşürülememiş. Ancak  Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un güdümünde hareket eden İl Başkanı kendileriyle birlikte hareket etmeyen, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve CHP Eskişehir milletvekilleriyle koordineli şekilde çalışan ilçe yönetimi mutlaka görevden uzaklaştırması gerekiyordu. Bunun için aranan formülde bulunmuş. Pandemi döneminde yapılması gereken toplantıların yapılmaması gerekçe gösterilerek; 19 il yönetim kurulu üyesinin oylarıyla CHP Beylikova İlçe Başkanı Yusuf Baykara ve yönetimi görevden alınmış. İki il yönetim kurulu üyesi mazeretli oldukları için oy kullanmamış. Bu görevden alınma kararı 26 Nisan’da alınmış.

NEDEN İLÇEYE GİTMEDİ?

Ancak bu görevden alma yazısı Beylikova İlçe Başkanına tebliğ edilmesi gerekiyordu. Taşel, görevden alınma yazısının altında imzası olan birkaç yöneticiyle birlikte Beylikova’ya gidip, İlçe Başkanı Baykara’ya tebliğ edebilirdi.  (Tam kapanma kararından önce 27-28-29 Nisan tarihlerinde bu yapılabilirdi) Taşel; “Sırf bunun için Beylikova’ya gidip, niye yorulayım” demiş olmalı ki; ilçeye gitmemiş. Önce ilçe başkanına telefon etmiş. Sonra iki sayfalık görevden alınma kararının cep telefonla fotoğrafını çekip, whatsapptan Beylikova İlçe Başkanına göndermiş. İlçe Başkanı Yusuf Baykara, partinin anahtarını İl Başkanı Recep Taşel’e teslim etmeyeceğini, gerekirse Genel Merkeze gidip istifalarını ve parti anahtarını Kemal Kılıçdaroğlu’na vereceğini söylemiş. İl Başkanı görevden aldığı ilçe başkanına kararı hala elden tebliğ yapamamış. Tepkinin büyümesinden çekinen Taşel,  tebliğ olayını bayram sonrasına ertelemiş.

GENEL MERKEZDEN KİM GELECEK?

Hatta Genel Merkezden Kazım Kurt’a yakın bir yöneticinin de Eskişehir’e gelip, Taşel ve Yusuf Baykara ile görüşeceği kulislerde dillendiriliyor. CHP ilçe örgütlerinde en organize çalışanlar arasında yer alan Beylikova ilçe yönetiminin görevden alınması parti içerisinde tepkilere neden oldu. CHP’de tüm ilçe yönetimleri pandemi döneminde yapması gereken toplantıları yapabiliyor mu? İstifa eden iki kişinin dilekçesi olmasaydı, İl Başkanı ve ekibinin bu toplantıların yapılmadığından haberleri olacak mıydı? Eğer haberleri olmayacaksa yaşanan bu durum kendilerini Odunpazarı’na kanalize eden CHP İl Yönetiminin kırsaldaki ilçelere hakim olmadığını gözler önüne sermiyor mu? Kırsalda İl Başkanına muhalif ilçe yönetimleri de Beylikova örneğindeki aynı gerekçelere dayandırılarak, yönetimlerden uzaklaştırılacak mı? Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve onun talimatları doğrultusunda hareket eden Recep Taşel, ilçe yönetimlerini görevden alarak mı parti içerisinde birlik ve beraberliği sağlayacak…

//////////////////////////////////////////////////////////////

Çocuklar Bu Kitabı Mutlaka Okumalı

Eskişehir’in başarılı Grafik Tasarımcısı ve Çizeri Aysu Bekar’ın resimli çocuk kitabı “Niye Korkayım ki Uçaktan?” okurlarıyla buluştu Aysu Bekar büyük emeklerle hazırladığı kitabını imzalayarak, bana ulaştırma nazikliğini göstermiş.  Kitabı inceledim. Neslihan Dinler’in yazdığı ve Aysu Bekar’ın tüm resim, görsel ve tasarımlarını yaptığı kitabı çok beğendim. Konu ve içerik olarak ilkokul çağındaki çocukların gelişimlerine çok uygun şekilde hazırlanmış. Tasarım ve baskı kalitesi gösteriyor ki; çok profesyonel şekilde çalışılmış.

Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt tüm ilçe milli eğitim müdürleri, ilkokul okul müdürleri ve sınıf öğretmenleri binbir emekle hazırlanmış resimli çocuk kitabını okumaları için öğrencilere tavsiye edebilir. Veliler de gönül rahatlığıyla çocuklarına okutabilir. Bu kitabın her ilkokulun kütüphanesinde olması gerektiğini düşünüyorum. Çok başarılı bir eseri hayata geçirdikleri için Aysu Bekar ve Neslihan Dinler’i kutluyorum. Kendilerinden yeni eserler bekliyorum…

//////////////////////////////////////////////////////////////

NOSTALJİ

29 Yıl Önce Davette Dans

29 yıl önce, yıl 1992. Dönemin TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk eşi Dilek Hanım, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen eşi Seyhan Hanım bir düğünde dans ediyorlar. 1991-1995 yılları arasında DYP-SHP Hükümeti iktidardaydı. Koalisyon Hükümeti’nin büyük ortağı olan DYP’nin Eskişehir’de üç milletvekili vardı. (Hüsamettin Cindoruk, İbrahim Yaşar Dedelek, Fevzi Yalçın.) Cindoruk TBMM Başkanı oldu. Eskişehir’in eniştesi olan Cindoruk’un kentimize büyük hizmetleri oldu. İçinde Eskişehir olmayan hiçbir hizmete imza atmadı. Eskişehir’i Büyükşehir yaptı. Doğalgazın gelmesini sağladı. Organize Sanayiye yatırımlar getirdi. Bu hizmetleri yaparken, Büyükerşen ile hep görüş alışverişinde bulundu. Bu ikilinin dostlukları yıllardır devam ediyor. Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü döneminde Anadolu’nun göbeğinde bir vaha yaratan Büyükerşen, 1999 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Hayata geçirdiği projelerle Eskişehir’i Türkiye’de örnek bir kent haline getirdi. Yapılan hizmetlerden memnun olan Eskişehir halkı da Büyükerşen’i beş dönemdir Büyükşehir Belediye Başkanı seçiyor.

//////////////////////////////////////////////////////////////

//////////////////////////////////////////////////////////////

DÜNYA TARİHİ

Nükleer Silah Denemesi

1953 yılı.  Las Vegas’ta evlerinin penceresinden nükleer silah denemesi izleyen anne ve oğlu.

//////////////////////////////////////////////////////////////

UNUTULMAZ REPLİKLER

"Bir şeye gerçekten sahip olmak istiyorsan, bırak gitsin. Dolaşıp sana geri dönüyorsa, artık sonsuza dek senindir." (Ahlaksız Teklif)

//////////////////////////////////////////////////////////////

ÇİVİ

“Yürüdüğün yolda kimseyi bekleme, işi düşerse o sana yetişir.” Yılmaz Güney

//////////////////////////////////////////////////////////////

FIKRA

Veda Yemeği

Yaşlı rahip emekli olunca politikacı onun adına şehirdeki bütün ileri gelen aileleri davet ederek büyük bir veda yemeği vermiş. Kendi davete gecikince sıkılan kalabalığı oyalamak için yaşlı rahip mecburen kürsüye çıkmış, “Bu şehre ilk geldiğimde burası berbat bir yerdi” diye söze başlamış. “Bana ilk günah çıkartmaya gelen şahıs hırsızlık yaptığını, polise yalan söyleyerek hapisten kurtulduğunu, ailesini ve işyerini dolandırdığını, patronunun eşiyle aşk yaşadığını itiraf etmişti. Çalışma ve çabalarımız sonucunda burası hayır dolu bir şehre dönüştü…” Rahip konuşmasını bitirir bitirmez politikacı koşarak içeri girip kürsüye fırlamış, “Geciktiğim için özür dilerim” demiş telaşla, “Sevgili rahibimizin bu şehre ilk geldiği günü dün gibi hatırlarım… Aranızda ona ilk günah çıkaran kişi olma onurunu ben taşıyorum.”