UNESCO 1981 yılında, 100'üncü doğum yıldönümü nedeniyle Atatürk'ü "Ulusal Mücadele ve Çağdaşlaşma Lideri" olarak evrensel niteliklerini ortaya koymuştu.

İLK VE TEK
Bu karar doğrultusunda, Atatürk'ün doğumunun 100. yılı bütün dünyada, "1981 Atatürk Yılı" olarak kutlanmıştı. Bu uygulama, dünyada ilk ve tektir. 27 Kasım 1978 Tarihli UNESCO Genel Kurulu kararında aynen şunlar yazıyordu: "UNESCO Genel Konferansı; Uluslararası anlayış işbirliği ve barış yolunda çalışmış üstün kişilerin gelecek kuşaklar için örnek olacakları inancıyla, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün doğumunun 100. yıldönümünde, 1981 yılında anılmasını kararlaştırmıştır.” Alınan kararda “Bugün UNESCO’nun üzerinde çalıştığı bütün projelerin isim babası Mustafa Kemal’dir.” dendi. Birden İsveç delegesi ayağa kalkarak; “Ne yani dünyada bu kadar devlet adamı var hepsinin doğum gününü böyle kutlayacak mıyız?” şeklindeki kinayeli sözlerine, Rus delegesi ayağa fırlar yumruğunu masaya vurur. Rus delegesi 152 ülkenin delegelerine aynen şöyle söyler; “Genç delege arkadaşım hatırlatmak isterim ki Atatürk öyle dünyadaki herhangi bir lider değildir, bırakın onu bir yıl anmayı her ülke her problemimizde çare olarak aramalıyız” der.

SÖMÜRGECİLİĞE KARŞI SAVAŞTI
Sonra ne mi olur? UNESCO tarihinde ilk ve tektir hiç negatif oy yok, hiç çekimser oy yok 152 ülke şu metne imza atar; “Ne yani” diyen İsveç delegesi bu imzanın atıldığı gün mikrofona gelir ve aynen şunları söyler; “Ben Atatürk’ü inceledim bütün ülkelerden özür diliyor, ilk imzayı ben atıyorum.” Alınan kararda şu ifadeler yer aldı: “Atatürk kimdir; Atatürk uluslararası anlayış, işbirliği, barış yolunda çaba göstermiş üstün kişi, olağanüstü devrimler gerçekleştirmiş bir inkılapçı, sömürgecilik ve yayılmacılığa karşı savaşan ilk önder, insan haklarına saygılı, dünya barışının öncüsü, bütün yaşamı boyunca insanlar arasında renk, dil, din, ırk ayırımı göstermeyen, eşi olmayan devlet adamı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu.”

EŞİ OLMAYAN DEVLET ADAMI
40 yıl önce 152 ülkenin delegesi Atatürk’ün dünyada sömürgecilik ve yayılmacılığa karşı savaşan ilk önder olduğunu, olağanüstü devrimler gerçekleştirdiğini, dünya barışının öncüsü olduğunu, eşi olmayan devlet adamı olduğunu biliyordu. Türkiye’de Atatürk düşmanlığı yapan, ona ve ailesine iftiralar atma cüretini gösteren çok hain oldu. Ama bu hainler güruhu tüm çabalarına rağmen Türk Milletinin Ata’sına olan bağlılığını bozamadı.  O’nun emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti’ni yıkamadı. Ne diyeyim? Atatürk Cumhuriyet'in temellerini öyle sağlam atmış ki; ülkede bu kadar hain olmasına rağmen hala dimdik ayaktayız.

////////////////////////////////////////////////

NOSTALJİ

Mihalıççıklı İki Dev Çınar

Yıl 1991. 30 yıl önce. Fotoğraftaki kişiler dönemin SHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı merhum Selami Vardar ile SHP İl Başkanı merhum Kemal Metin. 1973- 1977 ve 1989-1994 yılları arasında iki dönem Eskişehir Belediye Başkanlığına seçilen (O yıllarda Eskişehir Büyükşehir kapsamında değildi) Vardar, büyük altyapı hamlesiyle dikkat çekti. O yıllarda Eskişehir’de alt yapı yoktu. Vidanjörler vardı. Evlerdeki fosseptiği vidanjörler çekerdi. Sezai Aksoy tarafından başlatılan altyapı çalışmaları Vardar döneminde büyük hız kazandı. Vardar parayı yer altına gömerek Eskişehir’in altyapı sorununu çözdü. Vardar 24 Ağustos 2001’de vefat etti. SHP İl Başkanı Kemal Metin otoriter ve babacan tavrıyla SHP’de gerçek bir liderdi. Vardar ile çok tartışmalar yaşadı. Hatta O’na ültimatom bile vererek, bazı belediye bürokratlarının görevden alınmasını bile istedi. Zaman zaman sert tartışmalar yaşasalar da Mihalıççıklı iki dev çınarın dostlukları ölene kadar sürdü. Kemal Metin 10 Mart 2009’da vefat etti. Kemal Metin ve Selami Vardar’a Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanları Cennet olsun. Eskişehir halkı bu iki dev çınarı asla unutmayacak.

////////////////////////////////////////////////

////////////////////////////////////////////////

DÜNYA TARİHİ

Chaplin’den Modern Zamanlar

Tarih 5 Şubat 1936. 81 yıl önce bugün Charlie Chaplin'in "Son sessiz filmi Modern Zamanlar (Modern Times) gösterime girdi. Komünizm propagandası yaptığı ileri sürüldüğü için film ABD'de gişede pek başarılı olamadı, 1,5 milyon dolara mal olan film ancak 1 milyon dolar hasılat yaptı. Aynı nedenle Almanya ve İtalya'da da yasaklandı. Avrupa'nın geri kalanında ise çok büyük başarı kazandı.

////////////////////////////////////////////////

UNUTULMAZ REPLİKLER

“Tecrübe aşkın karşısında kılıksız bir askerdir.Eyvah Eyvah 2

////////////////////////////////////////////////

ÇİVİ

"Türk değilim diyene karşı sakın ısrar etmeyin. Allah'ın bahşettiği şerefi istemeyen şerefsize biz zorla şeref verecek değiliz ya!” Ebulfez Elçibey

////////////////////////////////////////////////

FIKRA

Teşekkürler Patron

"Patron" dedi Temel, "Yarın evde çok ağır bir yaz temizliği yapacağız. Karımın bana ihtiyacı var. Yıllardır el sürülmeyen tavan arası elden geçirilip temizlenecek. Hurda, işe yaramaz olanlar atılacak. Aşağıda kullanılmayanlar, paketlenip tavan arasına çıkarılacak." "Kusura bakma" dedi patron. "Kadronun büyük bölümü yıllık izinde. İşler zor yürüyor zaten Sana da günlük izin veremem." "Teşekkürler Patron" dedi, Temel; "Size güveneceğimi biliyordum."