2011 yılında Almanya Hannover’de bir teknoloji fuarında yeni bir çağa girdiğimizin müjdesi verildi. Dünya bu dönemi Endüstri 4.0 olarak adlandırdı.

Endüstri 4.0 iş hayatındaki birçok değişikliğin yanında yaşam şekillerimizi de değiştirdi. Teknoloji destekli ‘Erişilebilirlik’, artık daha esnek ve daha hareketli bir yaşam şeklini, iş hayatındaki performansı olumlu yönde etkileyecek şekilde bizlere sunuyor. Hatta bu erişilebilirlik iş imkânlarını artırıp mesafeleri öylesine azalttı ki son aylarda hepimizin etkisini hissettiği Covid-19 virüsünün yayılma hızı ve etkileriyle aslında iş dünyasının nasılda tüm dünyada birbiriyle bütünleşik olduğunu da ortaya çıkarmış oldu. Şüphesiz virüsün bu denli hızlı yayılmasında gelişen endüstri çağı ve küreselleşmenin etkileri oldukça fazla.

Endüstri 4.0 çağı her gün yeni bir alt başlıkla bizlere farklılığını hissettiriyor. Günümüzde en çok kullandıklarımız, Nesnelerin İnterneti, Veri Toplumu, Büyük Veri, Bulut Teknolojisi, Akıllı Sistemler, Kestirimci Ön Bakım ve tüm bu sistemlerin Güvenliği olan Siber Güvenlik…

Covid-19 süreci biz teknoloji severlerin hayal bile edemeyeceği hızla Dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırdı.  Haziran 2019’da Tepebaşı Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü olarak Dijital Dönüşüm Çalıştayı düzenlemiştik. 80 farklı katılımcının olduğu çalıştayda Ulaşım, Eğitim, Turizm, Tarım ve Yapı Sektörünü ele alarak Dijital dönüşüm süreçlerini incelemiştik. Üzerinden geçen 6-7 aylık bir süre içinde karşılaştığımız bu Covid-19 süreci o dönem tartıştığımız konuların haklılığı ve gerekliliği konusunda bizleri daha da kararlı bir yapıya dönüştürdü. Covid19 sürecinde, Çalıştayı düzenleyen ve tehditlerin farkında olan birim olarak, zaten hazırlıklı olan altyapımızla ve birkaç saatlik çalışmayla kurumumuzu 3 ay süresince hiçbir aksaklık ve güvenlik zafiyeti oluşmasına fırsat vermeden, çalışmaların uzaktan yönetilmesini sağlayarak sürecin olumsuz geçmesine izin vermedik. Bizler kamu da dijital dönüşümün yaşanması için çalışmalar yaparken, dünyadaki gündemin kamu veya kuruluşlarından öte Vatandaşın Dijitalleşmesi yönünde olduğunu da fark ettik. Artık Endüstri 4.0’ın yeni bir alt başlığı da doğmuş oldu; ‘Dijital Vatandaşlık’ veya ‘E-Vatandaşlık’

Yıllardır seminerlerde ‘gelecek’ başlıklarıyla anlattığımız her şeyi bir virüs sayesinde test etmiş ve şekillendirmiş olduk. Şunu biliyoruz ki birçok meslek ve sektör yeni dünya da önemini yitirerek yerini dijitalleşen fırsatlara bırakacak. Artık insanlar daha izole bir hayat tercih edecekler, köylerinde, bağ evlerinde, deniz kenarında bulunan yazlık evlerinde, küçük kasabalarda organik tarım yaparak yaşamak istiyorlar. Tüm bunları yaparken para da kazanmaları gerekiyor ve bunu zaman ve mekan bağımlılığı olmadan (Göçebelik-Yörüklük) internet üzerinden yapmak istiyorlar. İşte tüm bu isteklere bir de ‘istediği ülke’ de başlığı eklendiğinde ortaya ‘Dijital Vatandaşlık’ kavramı çıkıyor. İlk olarak Estonya’da çıkan bu kavram tam anlamıyla dijital dönüşümünü tamamlamış bir kamu sistemi ve özel sektör bağlantısı gerektiriyor. Dijital vatandaşlık günümüzde Microsoft kurucusu Bill Gates gibi birçok teknoloji sever ile birlikte benim de bulunduğum yaklaşık 100 bin Dijital Dünya Vatandaşına ulaştı.

Nedir Dijital Vatandaşlık?

İnternet üzerinden başvurusunu yaptığınız bu sistem ile çipli bir kimlik kartına sahip oluyorsunuz. Bu çipli kimlik kartınızı bilgisayarınıza yerleştirerek Estonya’nın ‘e-devlet’ sistemine giriş yapıyorsunuz. Bu sayede şirket kurabiliyor, banka hesabı açabiliyor, muhasebeciniz ve avukatınız ile anlaşma yaparak üretmeye, satmaya ve kazanmaya başlıyorsunuz. Avrupa Birliği projelerine başvurabiliyor ve şirketlerle ticari anlaşmalar yapabiliyorsunuz. Tüm bunları dünyanın herhangi bir yerinden, örneğin Eskişehir’den yapabiliyor ve banka hesabınıza yatan maaşınızla geçiminizi sağlayabiliyorsunuz. Kendisini sizinle kıyaslayan fesat yöneticiniz tarafından, kıskanılmadan, mobbing’e maruz kalmadan yaşayabilmek, ‘üretme odaklı’ olan insanların daha izole bir yaşam tercih etmelerinde virüs kadar etkili bir neden olsa gerek. Ne diyelim ‘Gelecek’ şimdiden de heyecan verici değil mi?  Sağlıklı kalın, Teknoloji ile kalın ve mümkün olduğunca Ev’de kalın. J