Havalar soğudu. Artık açık alanlarda sosyalleşme mevsimi bitiyor. Uzun bir süre kapalı alanlarda bulunacağız. Ev, ofis, cafe-bar-restaurant, sınıflar gibi aynı anda birçok kişinin bulunduğu ortamlarda ki hava kalitesi, havalandırma şartları, konularında ne kadar bilgili ve duyarlıyız? Nelere dikkat etmeliyiz? İspanya’ya da yapılan bir araştırmanın özetini sizlerle paylaşacağım. Detaylarını merak edenler için ilgili web sitesinin linkini karekod olarak sayfanın sonunda bulabileceksiniz.



%50 Kapasiteyle dolu bir İşletme (Restaurant ve Bar)

İşletme %50 kapasiteli ile dolu olsa bile ortama bir Covid19’lu hasta girdiğinde(A) Maske ve Havalandırma yoksa 4’ncü saatin sonunda ortamda ki 14 kişi daha enfekte olmuş oluyor. (B)

Eğer Maskeler varsa en az 8 kişi enfekte oluyor.(C) Siz yine de ortamdaki herkesi maskesiz düşünmelisiniz. Çünkü yeme-içme olan bir ortamda sürekli maskeler inip durumdadır. Ancak iyi bir havalandırma sistemi veya hava temizleme cihazı ve maskeler var ise ancak ilk gelen hastanın karşısındaki kişi enfekte olmuş oluyor. (D) burada dikkat edilmesi gereken diğer hususta ziyaretin süresi. Son görselde dikkat edilirse süre 2 saat ile ölçülmüş. Covid19’lu bir ortamda ne kadar uzun süre kalınırsa risk o derecede artar. Bulunduğunuz ortamlarda kış mevsiminden dolayı sürekli kapı-pencere açarak hava temizlemek mümkün olmayabilir. Bu yüzden gittiğiniz mekânların ‘Virüs testleri onaylanmış hava temizleme cihazlarını’ bulunduruyor olmalarına dikkat ediniz. Mekanlarda kısa süreli kalın, Sağlıkla Kalın.

Araştırmanın detaylarına Karekod’dan ulaşabilirsiniz