“Askerler çocukları küçük kurşunla öldürürler değil mi anne?” 1995 yılında Srebrenitsa katliamında vurulan dört yaşında bir çocuğun ölmeden önce annesine sorduğu bu soru bugün bile bizleri acıya boğuyor. Fikret Bila’nın dediği gibi; ‘İnsanı yediği yemekten, içtiği sudan, aldığı nefesten utandıran soru’ Ne yazık ki savaşta en büyük acıları çocuklar yaşıyor. Dün insanlık tarihinin en karanlık sayfalarından biri olan Srebrenitsa Katliamı’nın 26. Yıldönümü.

Retko Mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Sırp Ordusu Temmuz 1995’te Srebrenitsa’da içlerinde kadın ve çocuklarında olduğu 8 bin 372 kişiyi vahşice katletmişti. Birleşmiş Milletler Srebrenitsa’yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşın 400 silahlı Hollanda barış gücü askerinin varlığı katliamı önlememişti. Ernesto Che Guevara “Aynı evrende yaşamamalı cellatlar ve çocuklar; ya ölmeli cellatlar, Ya da hiç doğmamalı çocuklar” sözünde olduğu gibi artık çocuklar ölmemeli. Dünyayı yöneten ülkeler çocuk cellatlarına artık ‘dur’ demeli.

/////////////////////////////////////////////////

NOSTALJİ

Eskişehir’de Çağlar’a Plaket

Yıl: 1993. 28 yıl önce DYP’li Devlet Bakanı Cavit Çağlar Eskişehir Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ESİAD) düzenlediği etkinliğe katılıyor. Tarihi fotoğrafta dönemin ‘Eskişehir Valisi Ali Fuat Güven, ESİAD Başkanı Orhan Kesikoğlu ve ESİAD Yönetim Kurulu Üyeleri merhum Ali Çetinkaya, Selim Çolpan, Ömer Bilgin’ yer alıyor. 1944 Gümülcine doğumlu olan Cavit Çağlar 1982 yılında merhum Süleyman Demirel’in teklifini kabul ederek, siyasete girdi. 1987, 1991 ve 1995 seçimlerinde DYP’den Bursa Milletvekili seçildi. İlki ‘20 Kasım 1991- 25 Haziran 1993 tarihleri arasında, ikincisi 5 Ekim 1995- 6 Mart 1996 tarihleri arasında’ Türkiye Cumhuriyeti Devlet Bakanlığı yaptı. Demirel’e yakınlığıyla öne çıktı. Hatta onun için “Demirel’in manevi evladı” deniliyordu. 1954 Erzincan Kemaliye doğumlu olan Ali Fuat Güven 38 yaşında Eskişehir Valisi oldu. DYP-SHP Koalisyon Hükümeti döneminde 21 Şubat 1992- 4 Ekim 1999 tarihleri arasında (7,5 yıl) Eskişehir Valiliği yaptı. İlk Valilik görevini Eskişehir’de yapan Güven, daha sonra Bursa Valiliği’ne atandı. 2003 yılında Uşak Valiliğine atanan Güven 2005 yılında emekli oldu. Güven, ‘çok sert ve disiplinli’ bir Vali’ydi. Tam bir devlet adamıydı. İktidarın değil, devletin valisiydi. Yapılan ‘ihaleleri titizlikle inceler, yanlış yapan’ bürokratlara acımazdı. Devletin tek kuruşunu zarara uğratan müdürleri’ cezalandırırdı. Hemen soruşturma açar, onları açığa alırdı. Eskişehir’de başarılı hizmetlerde bulundu. İz bırakan ve unutulmayan Valiler arasında yer aldı. O yıllardaki Orhan Kesikoğlu’nun başkanlığını yaptığı ESİAD ‘imza attığı işlerle hep kent gündeminde’ yer alıyordu. Kentimizin önemli sorunlarının çözümünde etkin oluyordu. Siyasi partilerin ‘yerel birleşenlerini ve Eskişehir’in tüm milletvekillerini Eskişehir paydasında bir araya’ getiriyordu. 1990’lı yıllarda ESİAD’ın yarattığı etkiyi daha sonraki yıllarda hiçbir demokratik kitle örgütü yapamadı. Kesikoğlu’ndan sonra ESİAD Başkanı olan Ali Çetinkaya 25 yıl önce 15 Aralık 1996’da Eskişehir’den Ankara’ya giderken, 18. kilometrede yolun kaygan olması nedeniyle aracın şarampole uçması nedeniyle yaşamını yitirdi. Çetinkaya hayatını yitirdiğinde 36 yaşındaydı. Çetinkaya’ya Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanı Cennet olsun.

/////////////////////////////////////////////////

/////////////////////////////////////////////////

DÜNYA TARİHİ

Blues Saksofoncu Büyük Jay Mcneely

Yıl 1953. 68 yıl önce Amerikalı rhythm and blues saksofoncusu Big (Büyük) Jay McNeely’den muhteşem resital…

/////////////////////////////////////////////////

UNUTULMAZ REPLİKLER

“Suç hastalık izni almış bugün geç başlayacakmış.” Starsky and Hutch / Afili Aynasızlar

/////////////////////////////////////////////////

ÇİVİ

'Her kale yıkılır, sen ormana ev yap. Çünkü hayvan, insandan daha az tehlikelidir.' Zata

/////////////////////////////////////////////////

FIKRA
Depresyon
İlerleyen yaşlarda kadınlar ve erkekler depresyona girerler.
Kadınlarda depresyon şöyle ilerler:
Bunalım… Bunaldım… Bunualım… Bunu alayım… Bunu da alayım… Bunu al bunu… Al bunu da… Bunu da bunu da…
Erkeklerde depresyon şöyle ilerler:
Bunalım… Bunaldım… Bunalımdan çıkmalıyım… Bununla çıkayım… Bununla da çıkayım… Onunla da çıkayım… Hepsiyle çıkayım…