Özel Çağdaş Fen ve Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencileri Coğrafya dersinde “Doğal Sistemler Ünitesi Su Kaynakları” konusu doğrultusunda Coğrafya öğretmenleri Belgin Deler ve Ayşe Kesici önderliğinde DSİ Porsuk Barajı’na teknik gezi gerçekleştirdi. Barajların teknik kurulumları, su kirliliği ve su sıkıntıları konusunda uzman görüşü talep eden öğrencilere; DSİ İşletme Bakım Başmühendisi Eray Harman ve Ziraat Mühendisi Hatice Demir eşlik ederek bilgiler verdi.

ÖĞRENCİLER SU SIKINTISI, KİRLİLİK VE BALIK ÖLÜMLERİ KONUSUNDA ÇALIŞMA YAPACAK

İçme ve kullanma suyu ile tarımsal sulamada, Eskişehir’in en önemli kaynağı olan Porsuk Barajı hakkında uzmanlarından bilgi aldıklarını söyleyen Coğrafya Öğretmeni Belgin Deler, gezi hakkında şunları söyledi: “Gezi esnasında öğrencilerimizden, ‘gelecek adına biz su sıkıntısını ve su kirliliğini önleyebilmek için neler yapabiliriz’ soruları geldi. Porsuk Barajı su seviyesinin son 15 yılda en düşük seviyede olduğunu ve duyduğumuz kötü kokunun Porsuk Barajı kirlilik seviyesinin çığlıkları olduğunu öğrenen gençlerimiz, ellerinde eldiven ve çöp poşetleriyle baraj su havzasının etrafındaki çöpleri topladı. Bunun yanında barajın kimyasal su kirliliğinin Kütahya fabrikalarından ve balıkları ölümcül tehlikede bırakan sıvı atıklar olduğunu öğrenen öğrencilerimiz, bu konuda akademik araştırma yapma talebinde bulunarak bilinçli ve geleceğine sahip çıkan gençler olduklarını gösterdi.”

“ÖĞRENCİLERİN İLGİSİ GELECEĞE OLAN HEYECANIMI ARTTIRDI”

Gezide öğrencilere eşlik eden ve teknik bilgiler veren DSİ İşletme Bakım Başmühendisi Eray Harman, “Lise öğrencileri ile şehrimizin can damarı olan, 1958 yılında inşaatı biten ve halihazırda DSİ tarafından işletilen Eskişehir’in içme kullanma, taşkın ve sulama suyu ihtiyacını gidermeye çalışan Porsuk Barajı’na bir teknik gezi gerçekleştirdik. Öğrencilerin öğrenme azmi ve görülmesi zor detaylara yönelik sordukları sorular DSİ personeli olarak gelecek nesle yönelik heyecanımı arttırdı. Özel Çağdaş Fen ve Anadolu Lisesinde böyle farkındalık sahibi öğrencilerin yetiştiğini görmek umut verici. Kim bilir belki bu teknik gezide bulunan öğrencilerinden bazıları ilerleyen yıllarda daha büyük barajların ve tesislerin mimarı veya mühendisi olacaktır” ifadelerini kullandı.

LİSE ÖĞRENCİLERİNE TEŞEKKÜR

Lise öğrencilerinin çevre temizliği etkinliğinden de söz eden Harman, “Teknik gezi bittikten sonra öğrencilerin; Porsuk Nehri güzergâhında insanlar tarafından bırakılan cam, plastik, poşet gibi doğada zor kaybolan atıkları toplaması ve yaşadığımız doğaya karşı duyarlılık sahibi olmaları takdire şayan. DSİ personeli olarak böyle duyarlı ve vizyon sahibi öğrenciler yetiştirdikleri için Özel Çağdaş Fen ve Anadolu Lisesi öğretmenleri ve ekibine teşekkür ederim” dedi.

Editör: TE Bilişim