Şube Müdür V. Emine Boza tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi “Hayat için gerekli olan hemen hemen her şeyin karşılanmasında doğaya ve onun çeşitliliğine muhtacız. Hayatımız bitkilerin ve hayvanların olağanüstü değişkenliği, onların yaşadıkları yerler ve içinde bulundukları ortamlara bağlı. Ancak doğal kaynaklara yönelik talebimiz sürekli arttığı için bu çeşitlilik tehdit altında. Bu nedenle; Hayvanları koruma amaçlı dernekler birleşerek Hollanda’nın başkenti Lahey’de Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu’nu oluşturdular ve 1931 yılında toplanan bu kuruluş 4 Ekim’i Hayvanları Koruma Günü ilan etti. Her yıl Ekim ayının 4. Günü “Hayvanları Koruma Günü” olarak kabul edilmiştir.

 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü sadece gözümüzün gördüğü hayvanları değil, yeryüzünde var olan tüm hayvanların da yaşam hakkına sahip olduklarını hatırlamamız açısından çok önemli.

Eskişehir sınırları içerisinde hayvanları korumak amacıyla birçok faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Bunların bazılarını kısaca hatırlamak gerekirse; Eskişehir ilimiz Mihalıççık ilçesi sınırları içerisinde Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Eskişehir Şube Müdürlüğü’müze bağlı Kızıl geyik Gen İstasyonumuz bulunmakta ve içerisinde 45 adet kızıl geyik koruma altındadır. Bu gen istasyonumuz türün gelecek nesillere sağlıklı olarak aktarılmasını sağlayacaktır. Yine Şube Müdürlüğümüzce doğal yaşamın desteklenmesi amacıyla 2020 yılı içerisinde İlimiz ve ilçe sınırları içerisinde mevcut hayvan popülasyonunun doğada var olmasını ve yaşamasına olanak sağlamak amacıyla yemleme çalışmaları kapsamında 16.810 kg yem dağıtımı faaliyeti gerçekleştirilmiştir.

2020 yılı ilk 8 ayında Eskişehir Şube Müdürlüğümüz ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte 36 yaban hayvanı (Ebabil:7, Şahin:8,  Kızıl Şahin:1, Kızıl Geyik:1, Kukumav:2, Kerkenez:1, Yaban Ördeği:1, Kulaklı Orman Baykuşu:3, Gök doğan:1, Çoban aldatan:1,Ak pelikan:1, Kirpi:4, Bozdoğan:1, Küçükağaçyarasası:1, Tilki:2, Kayakartalı:1) tedavisi yapılıp doğaya salınmıştır. Ayrıca 750 adet kınalı keklik, 27 adet de yaban koyunu doğaya salınmıştır.

Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe Belediyesine ait sokak hayvanlarının bakımının yapıldığı 2 adet bakımevi bulunmaktadır. Bu bakımevlerinin kapasitesi toplam 400 adettir. Bu bakımevlerinde 2020 yılı ilk 8 ayında 524 adedi sahiplendirilmiş, 1625 adedi kısırlaştırılmış, 2542 adedi aşılanmış (kuduz ve karma aşı), 1635 adedi işaretlenmiş (küpeleme yapılmış) ve alındığı ortama geri bırakılmıştır.

4 Ekim hayvanları koruma gününde yapılacak en önemli aktivitelerden bir tanesi kuşkusuz ulaşabildiğimiz kadar insana, bir kez daha, dünyayı beraberce paylaştığımız hayvanlar alemindeki her canlının sahip olduğu hakları hatırlatmak ve onlara saygı duyma konusu üzerinde düşünülmesini teşvik etmektir.”

Editör: TE Bilişim