ETO bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Eskişehir AB Bilgi Merkezi ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi'nin işbirliğinde AB– Türkiye Gençlik İklim Forumu düzenlendi. Avrupa İklim Diplomasisi Haftası kapsamında, 12 Kasım Cuma günü, Vehbi Koç Kongre Merkezi’nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte, gün boyunca seminerler ve atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Foruma Eskişehir başta olmak üzere çevre illerde öğrenim gören üniversite öğrencileri katıldı. Forumun açılışında konuşan Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi & AB İklim Anlaşması Elçisi Prof. Dr. Nezih Orhon, iklim değişikliğinin tüm dünyanın geleceğini ilgilendirdiğine dikkat çekti.  AB özelinde iklim değişiklinin önüne geçmek için yapılan çalışmalar olduğunu belirten Orhon, bugünden önlemler alınırsa bu kötü gidişatın seyrinin değiştirilebileceğini vurguladı. 

Uzmanlar iklim değişikliğine yönelik çalışmalarını anlattı

Eskişehir Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Türe ise iklim değişikliğine sebep olan etkenler hakkında bilgi verdi. İklim değişikliğinin tüm insanlığı ve ülkeleri ilgilendirdiğinin altını çizen Türe, iklim değişikliğini azaltmak için bireylere düşen görevleri anlattı. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz da forumda merkezin yürüttüğü çalışmaları paylaştı. Merkezin hem ülkemizde hem de yakın coğrafyamızda iklim değişikliği üzerine araştırmalar yürüttüğünü ve bu araştırmaları uygulama haline getirilmesini sağladığını belirten Kurnaz, yenilenebilir enerji, emisyon, tarımda adaptasyon ve aşırı iklim olaylarına dair çalışmalar ve bu sorunları çözecek öneriler üzerinde durduklarını dile getirdi.

Gençler atölye çalışmalarında fikirlerini paylaştı

Forumda Prof. Dr. Nezih Orhon’un moderatörlüğü ve Elif Güntürkün’ün raportörlüğünde İklim ve Savunuculuk, Suat Yalnızoğlu’nun moderatörlüğü ve Başak Demiray’ın raportörlüğünde ve İklim ve Kent, Doç. Dr. Elif Gizem Uğurlu’nun moderatörlüğü ve Sibel Turan’ın raportörlüğünde İklim ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Prof. Dr. Cengiz Türe’nin moderatörlüğü ve Alpayhan Düven’in raportörlüğünde ise İklim ve Sorumlu Üretim & Tüketim başlıklarında atölye çalışmaları yapıldı. Forumda su kıtlığına dikkat çekmek için hazırlanan belgesel filmin gösterimi ve filmin söyleşisi de gerçekleştirildi. AB–Türkiye Gençlik İklim Forumu, düzenlenen mini konserle sona erdi.

Editör: TE Bilişim