Son dönemde yatırımcıların takip ettiği Bitcoin ve altcoinler inanılmaz yükselişler kaydettiler. Yüzlerce hatta binlerce kat artan coinler var. Coinlerin bu kadar kısa sürede bu derece yükselmesinin makul, mantıklı bir gerekçeye dayandırılması çok mümkün değil. Dünyada var olan para bolluğu pandemi ile birlikte zirve yapınca borsalar başta olmak üzere birçok yatırım aracı önemli getiriler sağladı. Bu para bolluğu döneminde Bitcoinler olmasa ve bu para altın, gümüş gibi kıymetli madenlere ya da borsalar yönelse ciddi sıkıntılar yaratabilirdi.

Bitcoinlerin yükselmesi ekonominin hiç bir alanını olumsuz etkilemiyor. Bitcoin yerine para altına gitse altın gümüşü, gümüşü bakırı, bakırda başka bir kıymetli madeni tetikleyerek enflasyon yoluyla ekonomik olarak olumsuz sonuçlar yaratabilirdi. Bu para bolluğu yavaş yavaş enflasyon korkusu yaratıyor. Sonuç olarak bu işler bittikten sonra birileri piyasadaki bol paranın enflasyon yaratacak alanlar yerine fiyatı ne kadar yükselirse yükselsin kimsenin hayatını olumsuz etkilememesi sebebiyle BİTCOİN ve ALTCOİNLERE yönlendirildiğini söylerse hiç şaşırmam. Bu sebeple dikkatli olmakta yarar var. Nasrettin Hocamızın dediği gibi; Kazanın doğurduğuna inananlar, öldüğünü de kabullenmek zorunda kalabilirler.

//////////////////

DTH

Her ne kadar siyasi parti adı kısaltması gibi dursa da DTH Döviz Tevdihat Hesabının kısaltılmış hali. Vatandaşlarımızın bankalardaki döviz hesapları kabaca 235 Milyar dolar civarında. Çok acı ama muhtemelen Bir Milyon Dokuz yüz bin Amerikalının banka hesabında bile toplamda bu kadar dolar yoktur. Dövize doğru düzgün faiz verilmezken insanların halen paralarını dövizde tutmaları son derece düşündürücüdür. Önümüzdeki seçimde muhalefetin vaadi ve hedefi bu olacaktır. Bu miktarda döviz hesabının yarısı TL 'ye dönse döviz fiyatları ciddi ve kalıcı düşer, dövizdeki düşüş enflasyonu enflasyondaki düşüşte faizi düşürür. Düşük faiz ekonomiyi canlandırır. Sonuçta işsizlik de çözülür biter. Hep söylendiği gibi güven duyulmayan bir hukuk düzeninde ekonomi de iyi olmuyor. Kalıcı ve fayda yaratan yatırımlar yerine kısa süreli ve denge bozan yatırımlar geliyor. Dışarıdan para gelsin diye bu kadar uğraşıp didinirken içerideki hazır parayı yeterince kullanamamak cok acı. Demokrasi, yargı bağımsızlığı ve huzur tüm sorunları çözer.

//////////////

BiDEN

Seçimlerin üstünden aylar geçti ama ABD Başkanı Biden ve yardımcıları henüz yöneticilerimizle bir görüşme yapmadı. S 400 ler başta olmak üzere birçok konuda yaşanılan sorunlar kolay çözülecek gibi durmuyor.

Avrupa Birliği Ülkeleri ile yaşadığımız sorunlar, Yunanistan'ın Ege'de yaptıkları, Libya meselesi, Suriye sorunu ABD etkisi dışında düşünülemez. ABD desteğini arkamıza almadan bizi mutlu edecek çözümlere kavuşmamız kolay değil. Başarılı dış politika yürütüyoruz diye ülkemizin herkesle arasını bozanlar şapkalarını önlerine koyup düşünsünler. İsrail, bizim tersimize Suudi Arabistan'dan tutunda Mısır'a kadar birçok ülkeyle sorunlarını çözdü. Bizim ise neredeyse dostumuz diyebileceğimiz ülke kalmadı. Tüm meselelerde haklı dahi olsak yine de dostlara ihtiyacımız var.

//////////////

SEÇİMLER

İnsanların seçimlerde oy verecekleri partiyi belirlemelerinde bildiklerinden çok bilmedikleri etkili oluyor. Seçmen AKP iktidarın borçları nereden alıp nereye getirdiğini, cari açığı, özelleştirmeleri, hukuktan mimarlığa kadar her fakültenin başına dekan olarak ilahiyatçıların getirildiğini, kamu atamalarında liyakat diye bir şey kalmadığını ve bunlar gibi bu dönemde yapılan devasa yanlışları bilse bu iktidara oy vermez. Vatandaş haklı olarak bu konularla yeterince ilgilenemiyor. Bu sebeple gerçekleri anlatmak lazım. Bununla birlikte işler kötüleştikçe vatandaş ister istemez olanı biteni görmeye başlıyor. İktidarın son zamanlardaki adalet ve ekonomideki reform çabaları da iktidarın kaybettiği seçmeni kazanma gayretidir.