Haberes Dergisi olarak sadece kent merkezindeki kanaat önderleriyle röportajlar yapmıyoruz. Kırsal ilçelerimizin başarılı belediye başkanlarını da ziyaret edip, onların projelerini ve sorunlarını sizlere taşıyoruz. Onlarla yaptığımız röportajları dergimizde çıktıktan sonra sonra www.haberes.com.tr’de de aynen yayınlıyoruz. Görünüm’de gerçekten başarılı hizmetler veren belediye başkanların çalışmalarına yer veriyorum. Özkan Alp, AK Parti’nin en başarılı belediye başkanlarının başında geliyor.  İlçede o kadar çok seviliyor ki; AK Partili olmayan seçmenlerinde oylarını alabiliyor.

REKTÖRLER DUYARSIZ KALMAMALI

Haberes olarak ilçeye yaptığımız ziyarette, Alp eğitim konusunda tek eksiklerinin üniversite olduğunu söyledi. Özkan Alp; “Yaptığımız yatırımlarla ilçemiz adeta bir eğitim yerleşkesine döndü. Fen Lisesi, İmam Hatip Lisesi, Atölye Binaları, Laboratuvarlar, Öğrenci Pansiyonları, spor sahaları… Kısacası tüm alt yapı hazır, artık Üniversitelerimizden Beylikova’ya bir yüksekokul ya da fakülte açmalarını bekliyoruz” dedi. Anadolu, ESOGÜ ve ESTÜ Rektörleri Alp’in yüksekokul ve fakülte isteğine duyarsız kalmamalı.  Alp ile birlikte bir eğitim yerleşkesine dönen ilçe bunu sonuna kadar hak ediyor.  Başarılı Başkan, ‘İşimiz Gücümüz Beylikova” sloganıyla başladığı maratonda halkla birlik beraberlik içinde, ilçeyi kalkındırmak adına birçok projeye imza attı. Özkan Alp ‘2009, 2014 ve 2019 seçimlerini’ kazandı. Beylikova Belediye Başkanlığında üçüncü dönemini yaşıyor. 11 yılı aşkın süredir sürdürdüğü başkanlığı döneminde ‘Büyükşehir Belediyesi ile uyumlu çalışmalar’ yaptı. Hep yapıcı ve çözüm odaklı oldu. Bu sayade ‘ilçenin kanalizasyon, içme suyu sorunları’ çözüldü. 3 kilometrelik büyük bulvar yapıldı. Beylikova merkezinde asfaltlanmamış sokak kalmadı. Bir adet kültür evi, bir adet kafe ve restoran, içerisinde 16 adet dairenin ve 4 adet dükkanın bulunduğu binayı ilçeye kazandırdı. Ayrıca atıl durumda olan Belediye otelinin iç ve dış restorasyonunu tamamlayarak vatandaşların hizmetine açtı.  Yine atıl durumda olan Belediyeye ait hamamı modern bir şekilde restore ettirerek, halkın hizmetine açtı. İlçeye doğalgaz onun döneminde geldi.  Beylikova’da bulunan kamu Kurumlarının, Selçuklu Mimarisine uygun bir şekilde mantolama ve restorasyon işlemlerini yaptırdı.  Alt Alp’in girişimleri sayesinde ‘Entegre Hastane Modeli’ Eskişehir’de ilk Beylikova’da uygulandı. On yataklı altı doktoru olan ve 50’ye yakın personelin çalıştığı entegre hastanesi yapıldı.

EĞİTİMDE TERCİH EDİLEN İLÇE

Onun başkan olmasından sonra Beylikova art arda açılan okullar ve yurtlarla eğitimde tercih edilen bir ilçe oldu. Tabi ki bunda eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın emeği büyüktü. Alp girişimci ve tuttuğunu kopartan kişiliğiyle Beylikova’yı eğitim merkezi yaptı. İlk önce Anadolu Öğretmen Lisesi açıldı. Sonra öğrenci yurdu yapıldı. Arkasından ilçeye Fen Lisesi’ni kazandırdı. Aslında ‘50 bin nüfusun altında olan hiçbir yere’ Fen Lisesi yapılamaz. Ancak Alp tüm bürokratik engelleri aşarak, Türkiye’de ‘bunu başaran ilk ve tek belediye başkanı’ oldu. Fen Lisesi'nin yurtları yapıldı. “Eğitime %100 Destek Projesi” kapsamında kardeşi Özgür Alp ile birlikte anaokulu yaptırarak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağışladı. Alp bu yatırımlarla ilgili Haberes’e şunları söyledi;  “Göreve başlamadan önce yaptığımız kamuoyu yoklamasında vatandaşlarımızın sağlık hizmetleri ve eğitim hizmetleri konusunda dilekleri olduğunu biliyorduk. Seçimden hemen sonra kollarımızı sıvayarak vatandaşlarımızın öncelik verdiği sağlık hizmetleri yatırımlarına başladık ve ilçemize entegre devlet hastanesi kazandırdık. Beylikova’da önceden iki ilköğretim okulu ve bir adet düz lise mevcuttu. Vatandaşlarımız çocuklarını eğitimlerini tamamlamaları için ilçe dışına göndermek zorunda kaldıklarını dile getirdiler ve bu süre içinde Beylikova’ya bir adet İmam Hatip Lisesi, bir adet İmam Hatip Ortaokulu, bir adet Fen Lisesi ve İlçemizde bulunan Çok Programlı Anadolu Lisesi’ne bir adet Atölye Binası kazandırdık. Biri 200 kişilik biri 300 kişilik olmak üzere ilçemize toplam 500 yataklı pansiyon binası kazandırdık ve bu pansiyon binaları ilçemize, yurdun dört bir yanından eğitim almak için gelen öğrenci kardeşlerimizi otel konforuyla ağırlıyor.”

PAZARYERİ VE GENÇLİK MERKEZİ

Öğrencilerin daha hoş vakit geçirmeleri ve spor aktivitelerine katılabilmeleri için bir adet kapalı spor salonu yaptırdıklarını kaydeden Alp; “Okullarımızın bahçelerine sentetik çim futbol sahası kazandırdık. İlçemizde bulunan havuzları faaliyete geçirdik. Çocuklarımız ve gençlerimizin daha eğlenceli vakit geçirebilmeleri için, botlu su kaydırakları getirdik, yüzme kursları açtık. Halkımızın daha modern, güvenli ve temiz bir ortamda pazar ihtiyaçlarını karşılamaları için ilçemize 2.100 m2 kapalı alana sahip Kapalı Pazar Yeri inşaatına başladık ve en kısa sürede tamamlayarak vatandaşlarımızın kullanımına açacağız. Kapalı Pazar Yerinin hemen yanına 1.000 m2 alana sahip Gençlik Merkezinin inşaatına başladık. Gençlik Merkezinin içerisine Pazar alışverişi için gelen vatandaşlarımızın dinlenmeleri ve beklerken hoş vakit geçirmeleri için bekleme ve dinlenme odaları, bebek bakım odası ve eğlenme alanı gibi alanlar yerleştiriyoruz. İlçemizde bulunan ve futbol oynamaya müsait olmayan eski çim sahamızı yeniliyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın katkılarıyla içerisinde 200 metrekarelik idari binanın, giyinme ve dinlenme odalarının, hakem odalarının ve 500 kişilik tribünün yer aldığı modern bir sentetik çim sahanın yapım çalışmalarına başladık ve kısa sürede hizmete açacağız” dedi.

CAZİBE MERKEZİ OLACAK

Alp; “Beylikova’nın geleceğini nasıl görüyorsunuz?” sorumuzu da şöyle yanıtladı; “Bildiğiniz gibi ilçemizde Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgemiz var. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız için hatta bölgesel kalkınma için önemli olduğunu düşünüyorum. Besi Organize Sanayi Bölgemizde altyapı yatırımları tamamlandı, çiftlik inşaatlarından tamamlanıp faaliyete geçenler olduğu gibi yapımı devam eden çiftlikler de var. Ayrıca BİOGAZ tesisi kuruldu ve faaliyete başladı. DSİ tarafından ilçemize yapılan Beylikova Sulama Göleti’nin işletmesini belediye olarak üstlendik ve çiftçilerimiz göletten sulama yapmaya başladılar. İlk etapta 23 bin dönüm arazi kapalı sulama sistemi ile sulanabilecek ve bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. İlçemiz Kızılcaören mevkiinde dünyanın en önemli elementlerinden Toryum ve NTA yatağı bulunuyor. Beylikova Toryum Eti Maden İşletmesi’nin İnşaat çalışmaları başladı. En kısa sürede inşaat tamamlanarak üretime geçilecek ve bölge hatta ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Tüm bu dinamikleri göz önünde bulundurduğumuzda ilçemizin eğitim, tarım ve hayvancılık ve madencilik konusunda cazibe merkezi olacağını düşünüyorum.”

HİÇ MAAŞ ALMADI

30 Mart 2009’da Beylikova Belediye Başkanı seçilen Özkan Alp görev sürecinde hiç belediye başkanlığı maaşı almadı. Bu maaşını öğrencilere burs olarak vererek, onların eğitimlerine katkı sundu. Son seçimde  “oyların yüzde 64,26’sını” aldı. Yaptığı başarılı işlerinin karşılığında ezici oy farkıyla seçimi kazandı. Beylikovalılar başarılı başkanın hakkını teslim etti.  Alp ‘çalışkanlığı ve geniş vizyonu sayesinde’ sadece AK Partililerin değil, ‘diğer siyasi görüşteki insanların da’ oylarını alıyor.

//////////////////////////////////////////

Bizi Kendi Toprağımızın

Gerçek Efendisi Yaptı



Yıl: 1893. Yer: İzmir.  Fotoğrafta Osmanlı Bankası çalışanları görülüyor... Kafalarında şapka olanlar muhtemelen İngiliz, ortadaki fesliler ise Rum ya da Ermeni... Bir zamanlar Osmanlı’nın tüm banka, su idaresi, demiryolları, ticareti kısacası her şeyi ama her şeyi bu imtiyazlı devşirmelerin elindeydi... Biz Türkler ise bu devşirmelere bedava bekçilik yapardık...  Zenginlik, her türlü ayrıcalık onlarda, fakirlik bizdeydi... İyi bakın fotoğrafa, en sağ ve en soldaki çaycı kılığındaki bekçileri görüyor musunuz? İşte onlar biz Türkler idik... Bu fotoğraf Cumhuriyeti ve Atatürk’ü küçük gören mahlukatlara kapak olmalı. Yaşasın Cumhuriyet yaşasın Atatürk, bizi kendi toprağımızın gerçek efendisi yaptığı için...

//////////////////////////////////////////

NOSTALJİ

Karikatürün Büyük Ustaları

Tarihi fotoğraf 1960’lı yıllara ait. Eskişehir’in ‘büyük karikatür ustaları merhum Pertev Ertün, merhum M. Rüştü Yetilmezer ve o dönemin genç sanatçısı Yılmaz Büyükerşen’ açtıkları karikatür sergisinde objektiflere poz veriyor. Sakarya Gazetesi’nde birlikte çalışmanın mutluluğunu yaşadığım Pertev Ertün 6 Ağustos 2009 tarihinde vefat etti. 1922 yılında Eskişehir’de doğan Ertün, genç yaşlardan itibaren mizah dergilerinde karikatür çizmeye başladı. İlk Karikatürü 1944 yılında Sedat Simavi’nin Karikatür dergisinde yayınlandı. Daha sonra Şaka Dergisinde de yayınlandı. İlk kişisel sergisini 1946 yılında Eskişehir Halkevi Salonu’nda açtı. 1953 yılında Yılmaz Büyükerşen ve Beytullah Heper ile birlikte Eskişehir’de ‘Saksağan’ adlı mizah gazetesi çıkardı. Orman Bakanlığının ‘Orman konulu’ afiş yarışmasında birinciliğe layık görüldü. Pertev Ertün’e Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun...

//////////////////////////////////////////

EĞLENCELİ LAFLAR

-Ateşin icadından önce ölüp cehenneme giden mağara adamı, hala şaşkınlık içerisinde!

-Düğün videomuzu tersten oynattıkça sevinçten uçuyorum. Yüzükler çıkıyor, karım salondan çıkıp arabaya binip gözden kayboluyor. Süper!
-Az önce Fransız bir turist Sultanahmet’e nasıl gideceğini sordu, ben de onu Sultangazi ’ye yolladım. Fransa, bu daha başlangıç!
-Bakkalda 10 kuruş eksiğim çıktı cebimdeki sakızı uzattım, afalladı. Gün intikam günüdür bakkal amca!
-Bilgisayar önce masaüstüne, sonra dizüstüne, daha sonra cebimize girdi. Eğer böyle devam ederse gireceği yerin düşüncesi ürkütüyor beni.
-Ofsaytı bilen kadından uzak duracaksın hacı. Ofsaytı bilen kadın Hakan diye kaydettiğin Ece’yi de bilir, yemeğe çıkardığın sözde amcanın kızını da...
-Türk kızları mı Rus kızları mı deseler hiç düşünmeden Türk kızları derim. Çünkü düşünürsem Rus kızları derim.

//////////////////////////////////////////

//////////////////////////////////////////

UNUTULMAZ REPLİKLER

“Müfettiş: uçan memeliye örnek ver./Damat Ferit: uçan memeliii… uçan memeli… hmmm… hostes” (Hababam Sınıfı)

//////////////////////////////////////////
ÇİVİ

“Fırtınanın şiddeti ne olursa olsun; martı sevdiği denizden asla vazgeçmez.” Alfred Capus

//////////////////////////////////////////

FIKRA

MEMUR FIKRASI

ABD, İngiliz ve Türk maliye bakanları bir araya gelmiş. Kamu çalışanlarının durumlarını görüşmektedirler. ABD Maliye Bakanı der ki: Bizim araştırmalarımıza göre kamu görevlilerimizin bir aylık geçimi için 1000 dolar gerekiyor. Biz onlara 1500 dolar veriyoruz. Bunun 1000 dolarını çeşitli ihtiyaçlarına harcıyorlar, 500 dolarını nereye harcıyorlar bilemiyoruz. İngiliz Maliye Bakanı sözü alır: Bizim araştırmalarımıza göre kamu görevlilerimizin bir aylık asgari geçim endeksi 1000 Sterlin. Biz çalışanlarımıza 1400 Sterlin veriyoruz. 1000 Sterlin'i çeşitli ihtiyaçlarına harcıyorlar. 400'ünü ne yapıyorlar bilmiyoruz. Bizim Maliye Bakanı sözü alır: Bizim kamu çalışanlarının asgari bir aylık geçimi için 7500 TL gerekiyor. Biz 3500 TL veriyoruz. Gerisini nereden buluyorlar bilemiyoruz.