NİHAVENT

Merhabalar değerli dostlar, keyifli bir pazar günü diliyorum herkese.

Bugün anneler günü. Ne kadar çok şey yazsak neler söylesek yine de anlatamayız anneler gününün derin manasını. Ama isterseniz önce bu güzel günün nasıl doğduğuna bir göz atalım.

Bu özel günün ilk kutlamaları antik Yunan medeniyetine kadar dayanıyor. RHEA (Tanrıların anası ve Dağlık bölgelerin tanrıçası olarak bilinir) onuruna düzenlenen bahar kutlamalarına dayanıyor. 1600’lü yıllarda özellikle İngiltere’de ‘’Anneler Pazarı’’ kutlanırmış. Hatta ‘’Lent’’ denen Paskalya’nın 40 gün öncesinden başlayan ve dördüncü pazara denk gelen günde kutlanırmış. Hristiyanlık Avrupa’da yaygınlaşınca kutlama biçimi değişmeye başlamış ve ‘’Kilise Ana’’ kutlamasına dönüşmüş. Kendilerini kötülüklerden koruyan gücün kilisenin olduğuna inanmışlar, kilise festivali ‘’Anneler Pazarı’’ olmaya başlamış böylelikle de hem kiliseye hem de annelere şükranları sunma merasimi oluşmuş.

ABD'de Anneler Günü ilk defa 1872'de Julia Ward Howe tarafından barışa adanan bir gün olarak önerilmiş. Bayan Howe her yıl Boston'da Anneler Günü kutlamaları organize etmiş.

1907 yılında Philadelphia'da Ana Jarvis adında bir kadın, ulusal bir Anneler Günü için kampanya başlatıp, West Virginia eyaletinde annesinin bağlı olduğu kiliseyi, annesinin vefatının ikinci yıldönümü olan mayısın ikinci pazarında, Anneler Günü'nü olarak kutlamaya ikna etti. Hemen ertesi yıl Anneler Günü, bütün Philadelphia'da kutlanmaya başlandı.

Peki sonra?

Bayan Jarvis ve onu destekleyenler bakanlara, iş adamlarına ve politikacılara, ulusal bir ‘’Anneler Günü’’ ilan edilmesi için dilekçeler yazmaya başladılar. 1911'de arzuları gerçekleşti ve Anneler Günü tüm eyaletlerde kutlanır oldu. Başkan Woodrow Wilson (ABD 28.Başkanı), 1914'te resmi bir açıklama ile Anneler Günü'nü ilan etti. O günden beride tüm dünyada mayıs ayının ikinci pazarı anneler günü olarak kutlanmaya başladı.

Ben de başta sevgili annem olmak üzere tüm annelerin, anne adaylarının ve yüreği annelik sevgisi ile dolu bütün kadınlarımızın bu güzel gününü kutluyorum. Ebediyete intikal etmiş tüm anneleri rahmetle anıyorum.

Annelik zor bir sanat. Her şeyin ilki sizsiniz. Çocuklarının ilk öğretmeni, ilk rakibi, hatta ilk aşkı.

Askerde mektuplar annelere yazılır. Evlendiği zaman annesinin yemeklerini arar çoğu erkek.

Anne olmak her şeyden farklı bir o kadar da üstün bir duygu. Elbette ki anne olmak sadece bir çocuk doğurmak demek değil. Doğurmadan da anne olan kadınlar tanıyorum. Anneliğin karşılıksız bir sevgi olduğunu ispat edercesine ömürlerini veriyorlar evlatlarına.

Bu vesile ile tekrar tüm annelerin bu güzel gününü kutluyorum. Artık anaların ağlamadığı güzel ve huzurlu günlerin yaşandığı nice güzel anneler günü kutlamayı diliyorum.

Saygılarımla