Üniversite öğrencilerimiz, yüz yüze eğitimin yeniden başlamasıyla beraber hem devlet yurtlarının yetersiz kapasitesi, hem yüksek ev kiraları, hem de özel yurtlarda fiyatların tırmanışa geçmesi sebebiyle barınma sorunuyla karşı karşıya kaldı. Yurdun dört bir yanında parklarda konaklayan ve yetkililere seslerini duyurmaya çalışan birçok yükseköğretim öğrencimizin, ana gündemi ev kiralarının ve yurt fiyatlarının pahalılığı olmasına rağmen, maalesef ki halen barınma sorunlarına dair bir stratejik plan yok.

Her biri bizim için çok kıymetli olan öğrencilerimizin yaşadığı barınma sorunu kapsamında alternatif çözüm olarak, imkanı olan ailelerimizin özellikle kalacak yeri olmayan kız öğrencilerimize sahip çıkarak, evlerinin bir odasını öğrencilerimize açmalarının yaşanan mağduriyeti azaltmak adına çok önemli ve değerli bir katkı olacağını düşünüyorum.

Yurt dışında pek çok aile yıllardır evlerinin bir odasını üniversite öğrencilerinin konaklamasına açarlar ve bunun karşılığında makul bir ücret isteyebilecekleri gibi bazı aileler ise çocukları okuldan alma gibi basit yardımlar karşılığında ücret bile almazlar. Öğrencilerimize oda kiralamak, gençlerimiz için bir daireyi komple kiralamaktan daha kolay ve ekonomik olacaktır. Bunun yanında, evlerinin bir odasını yükseköğretim öğrencilerimize kiraya veren hemşerilerimizin de girişimcilik ruhu canlanacak ve hem aile ekonomisi hem de yerel ekonomiye katkı sağlayacak bir hareketlenme başlayacaktır.

Eskişehir Kent Konseyi olarak, bu sorunun bir ölçüde çözümlenmesi için Eskişehir Kadın Platformu Bileşenleri paydaşlığında, aile ekonomilerine katkı sağlamak isteyen hemşerilerimizle birlikte ev pansiyonculuğunu başlatmak istiyoruz. Arzu eden, koşulları uygun olan ailelerimizin Eskişehir Kent Konseyimiz ile iletişime geçip kayıt yaptırmaları halinde kendilerini öğrenci arkadaşlarımız ve aileleri ile bir araya getireceğiz.

Ayrıca bu süreci fırsata çevirmeye çalışan konut sahiplerinin ilgili kurumların denetimleriyle tespit edilerek bu fırsatçılara gerekli yaptırımların uygulanmasını da buradan talep ediyorum. Öğrencilerimizin en temel insan hakkı olan barınma hakkı ve eğitim hakkının takipçisi olmaya devam edeceğim…